Senatul a adoptat proiectul legislativ privind procedura de insolventa a persoanelor fizice, care impiedica executarea silita a debitorilor, permitandu-le acestora propunerea unui plan de reorganizare a datoriilor si intrarea sub protectia Tribunalului.
Proiectul de lege, initiat de 13 senatori PDL, a fost dezbatut in procedura de urgenta si adoptat cu 76 de voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si nicio abtinere. Senatul este prima Camera sesizata, scrie NewsIn.

Proiectul este bazat pe Legea 85/2006, privind procedura insolventei, care se aplica persoanelor juridice, si prevede, printre altele, ca, la momentul deschiderii procedurii de insolventa, toate urmaririle individuale contra debitorului se suspenda, precum si toate procedurile judiciare si extrajudiciare ale creditorului de recuperare a datoriilor. Odata cu deschiderea acestei proceduri, judecatorul care instrumeanteaza cazul va numi un administrator judiciar, care va actiona ca reprezentant judiciar al debitorului.

Mai mult, legea prevede ca debitorul va propune judecatorului un plan de reorganizare a datoriilor, care se poate intinde pe o perioada de 3 ani de la deschiderea procedurii de insolventa, cu posibilitate de prelungire, timp in care debitorul va putea propune modificarea unor creante si respingerea sau continuarea unor contracte. Planul va fi analizat de judecator, dupa ce va consulta si punctul de vedere al reprezentantilor creditorului.

Unul dintre initiatori, senatorul PDL Iulian Urban a spus ca aceasta lege este necesara deoarece Romania este tara din Uniunea Europeana cu cele mai mici amenzi care pot fi aplicate bancilor, iar institutiile bancare practica cele mai numeroase taxe si comisioane care insotesc serviciile bancare, in conditiile in care in Romania exista si cele mai putine legi care protejeaza consumatorul.

Urban a spus ca astfel consumatorii sunt "bombardati" de cinci ani de reclamele bancilor, care promit creditari usoare si in orice conditii, ajungandu-se in situatia unui numar foarte mare de executari silite. "Ati vazut ca era pe val orice fel de forma de creditare, aveam zani, pitici de gradina care ne invatau sa luam credite, pentru ca nu va fi niciun fel de problema, pentru a se ajunge in situatia actuala, in care bancile si chiar consilierul guvernatorului BNR ne spune ca sunt 100.000 de dosare de executare silita care provin din credite de consum sau ipotecare", a spus Urban.

Punctul de vedere al guvernului a fost negativ, cu toate ca secretarul de stat Rodica Constantinovici a spus ca propunerea este "laudabila". Constantinovici a explicat ca acest proiect de lege nu confera destule garantii de functionabilitate, dar Guvernul si-a anuntat disponibilitatea pentru imbunatatirea legii.

Grupurile parlamentare din Senat au sustinut legea, aratand ca imperfectiunile ar putea fi reglate la Camera Deputatilor.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri