Desi negocierile continuau aseara si sindicatele din educatie erau nemultumite de procentul de 8% pentru cresterile salariale, propus de echipa de negocieri a Guvernului, totusi, sumele prevazute pentru rectificare aduc un plus de 167,3 milioane lei la capitolul "Cheltuieli de personal ale institutiilor de invatamant preuniversitar de stat", asigurati din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, potrivit Mediafax. Pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, cultura si culte si echilibrarea bugetelor locale se vor da, suplimentar, 355,1 milioane lei, in timp ce pentru sistemul de protectie a copilului se vor repartiza fonduri mai mari, de 86,7 milioane lei. Retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice vor fi diminuate, defalcat, cu 0,3 milioane lei. Vor fi taiati aproximativ 81 milioane lei din transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale pentru investitii finantate partial din imprumuturi externe pe anul 2005.

Rectificarea in minus din bugetul pe 2005 a afectat Senatul Romaniei, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Integrarii Europene si Serviciul de Informatii Externe. Membrii Guvernului se intalnesc azi, in sedinta speciala, dupa ce ieri au analizat, in prima lectura, proiectul de ordonanta privind rectificarea bugetara. In cazul sistemului de invatamant, suplimentarea fondurilor va fi facuta inclusiv prin bugetele locale. Cheltuielile social-culturale care se finanteaza de la bugetul de stat vor fi suplimentate cu 709,2 milioane lei. Aceasta suma se va redistribui, pe domenii, astfel: Invatamant - 31,3 milioane lei; Sanatate - 78,7 milioane lei; Cultura, religie si actiuni privind activitatea sportiva - 34,2 milioane lei si asistenta sociala, alocatii, pensii, ajutoare si indemnizatii - 565 milioane lei. Cheltuielile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala sunt majorate cu 47,8 milioane lei. Pentru actiuni economice, cheltuielile se vor majora cu 189,9 milioane lei, in timp ce pentru autoritatile publice se aloca in plus alti 44 milioane lei.

Suma alocata Ministerului Economiei si Comertului prin rectificare va fi folosita pentru "subventii pe produse si activitati pentru sectorul minier" pentru a pastra echilibrul bugetelor aprobate ale agentilor economici din domeniu. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va primi fonduri suplimentare pentru programul de ajutoare financiare pentru familiile cu venituri reduse care isi incalzesc locuintele cu gaze naturale si pentru a acoperi cresterea cuantumului ajutorului de incalzire a locuintei cu energie termica sau gaze naturale, in conditiile cresterii preturilor. Ministerul Muncii va folosi o parte din suma primita prin rectificare pentru a plati, pana la sfarsitului anului 2005, alocatiile pentru copii si familie, pensiile agricultorilor si drepturile acordate persoanelor cu handicap. De rectificare este vizata si Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in primul rand pentru alinierea la cerintele obligatorii impuse Romaniei de aderarea la Uniunea Europeana.