Autoritatile de supraveghere a pietei din 11 tari din Uniunea Europeana au demonstrat ca 1 din 10 haine pentru copii prevazute cu cordoane sau snururi, ce pot prezenta risc de strangulare, incalca normele de siguranta europene, potrivit unui studiu publicat marti de Comisia Europeana.
Astfel, autoritatile de supraveghere a pietei din Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franta, Grecia, Irlanda, Lituania, Olanda si Portugalia au inspectat 16.300 de articole de imbracaminte, din care 2.188 nu respectau una sau mai multe cerinte prevazute in standardele europene de siguranta. Scopul anchetei a fost de reducere a numarului de obiecte vestimentare pentru copii nesigure de pe piata UE, indiferent daca sunt produse in Europa sau importate.

Aproape 70% din articole de imbracaminte neconforme le-au reprezentat hainutele pentru sugari si copii mici, se mai arata in documentul transmis de Centrul European al Consumatorilor din Romania, potrivit NewsIn.

Ancheta a dus la lansarea mai multor notificari si masuri corective si a tras un semnal de alarma statelor membre asupra importantei colaborarii pentru o mai buna informare, supraveghere si punere in practica a normelor de siguranta, dupa ce autoritatile europene de supraveghere a pietei au primi notificari de accidente cauzate de prinderea snurului de la haina copilului in bicicleta, in usa de la masina, ducand la ranirea grava a copilului sau chiar la deces prin strangulare.

In perioada august 2008-februarie 2010 au fost inspectate 4.642 de firme din domeniu, atat producatori, cat si importatori.

Statele membre vor continua sa monitorizeze articolele de imbracaminte destinate copiilor, iar cooperarea cu operatorii economici va duce la cresterea gradului de constientizare asupra sigurantei pe care articolele introduse pe piata trebuie s-o aiba.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Finanțele verifică cum au fost cumpărate 1,75 mil. măști
Setari Cookie-uri