Europarlamentarul Monica Macovei a cerut CE sa ia masuri pentru a se asigura ca toti membrii UE vor oferi informatii veridice si uniforme despre beneficiarii fondurilor europene si ca acestia vor fi inclusi in Sistemul de avertizare timpurie si a Bazei de date centralizate de excluziune.
Mai mult, Monica Macovei a subliniat ca zona achizitiilor publice este cea mai expusa fraudei si coruptiei si a solicitat Comisiei sa elaborareze un sistem prin care datele referitoare la toti beneficiarii fondurilor europene sa fie publicate pe un singur site, cu informatii clare si usor de comparat, scrie NewsIn.

Informatiile urmeaza sa fie furnizate de toate statele membre, in cel putin o limba de lucru a Uniunii Europene, informeaza un comunicat al grupului Partidului Popular European (PPE).

Macovei, raportor al PPE, a cerut, de asemenea, propuneri pentru recunoasterea interdictiilor de a profesa, in special pentru profesiile din domeniul financiar, cum ar fi excluderea persoanelor care au comis fraude de la ocuparea functiilor de conducere in companii.

In plus, europarlamentarul roman a invitat Comisia Europeana sa elaboreze un studiu de impact si o propunere de extindere a acquis-ul Uniunii Europene privind definitii comune ale infractiunilor in domeniul criminalitatii economice si financiare.

In vederea stoparii evaziunii fiscale si a activitatilor ilicite prin paradisuri fiscale, Monica Macovei a solicitat Comisiei Europene sa interzica efectuarea de tranzactii cu companii din Uniunea Europeana pentru companiile din paradisuri fiscale care intarzie in mod deliberat incheierea de acorduri de cooperare cu UE.

Acest amendament a fost adoptat de Comisia pentru control bugetar, cu toate ca socialistii din Parlamentul European s-au opus.

In acelasi timp, printr-un efort comun cu europarlamentarii socialisti si liberali, Macovei a reusit sa treaca amendamente referitoare la activitatea OLAF in lupta impotriva fraudei, cerand OLAF sa raporteze periodic demersurile si solutiile autoritatilor de ancheta si judiciare nationale, precum si date statistice pentru cantitatea si calitatea controalelor si motivatia in cazurile in care rapoartele initiale ale OLAF nu au fost urmate de trimiteri in judecata.

Macovei a reamintit ca, potrivit Eurobarometrului 2009, 78% dintre cetatenii Uniunii apreciaza ca fenomenul coruptiei este o problema majora in tarile lor si considera ca institutiile europene trebuie sa trateze acest lucru in mod prioritar.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cîţu: Costul acestei crize îl suportăm cu toţii indiferent de domeniu
Setari Cookie-uri