Programul de convergenta al Romaniei nu da suficiente date concrete despre masurile de consolidare fiscala ce trebuie luate in 2011 si 2012, a precizat Comisia Europeana dupa evaluarea acestuia, recomandand specificarea si implementarea lor pentru reducerea deficitului bugetar excesiv.
Romania vizeaza reducerea deficitului public de la 8% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la 3% din PIB in 2012, in conformitate cu recomandarile Consiliului UE din 16 februarie 2010. Ajustarea fiscala propusa este bazata pe un efort substantial de consolidare avut in vedere mai mult in 2010 si 2011 decat in 2012,potrivit NewsIn.

Implementarea completa a masurilor de consolidare asumate pentru 2010 este esentiala pentru atingerea tintei de deficit de 6,3% din PIB (in standarde europene, n.r.) prevazuta pentru acest an.

"Totusi, programul de convergenta nu specifica suficient masurile de consolidare care vor trebui luate in 2011 si 2012, desi informatii suplimentare ar trebui incluse in strategia bugetara pe termen mediu 2011-2013. Mai mult chiar, implementarea reformelor de guvernare fiscala decise in cadrul acordului de asistenta pentru Romania ar trebui sa ajute la indelinirea tintelor pentru acest an", precizeaza CE.

Adoptarea si implementarea proiectului de reformare a sistemului de pensii sunt cruciale pentru imbunatatirea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice. Recomandarile pentru Romania se refera la specificarea si implementarea masurilor de consolidare fiscala, in scopul reducerii deficitului excesiv, imbunatatirea cadrului fiscal si adoptarea si implementarea proiectului de lege a pensiilor.

Comisia Europeana a evaluat miercuri programele actualizate de convergenta si stabilitate pentru Cehia, Danemarca, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania si Slovenia, tinand cont de efectele crizei economice si financiare mondiale. Acestea au dus la deteriorarea finantelor publice din 2009, fapt care a determinat Consiliul UE sa deschida proceduri de deficit excesiv pentru cea mai mare parte a statelor membre ale UE.

Dintre tarile evaluate miercuri, numai Danemarca si Luxemburg si-au pastrat deficitele bugetare sub 3% din PIB in 2009, desi situatia lor fiscala s-ar putea deteriora semnificativ in 2010.

Pentru cele mai multe tari, acest an va marca o consolidare a cadrului fiscal conforma cu recomandarile din programele de corectare a deficitelor bugetare, iar in cazul Letoniei, Ungariei si Romaniei, cu conditiile din pachetele internationale de asistenta financiara. "In ce priveste tintele bugetare din programe, estimarile de crestere sunt optimiste in cateva cazuri, in timp ce strategia de consolidare bugetara nu este adesea suficient sustinuta de masuri concrete incepand din 2011", se mai arata in document.

"Criza financiara si bugetara a avut impact asupra finantelor publice. Stimulii fiscali au fost necesari pentru sustinerea redresarii economice, dar ultimii doi ani au sters 20 de ani de consolidare fiscala. Aceasta inseamna ca trebuie sa revenim treptat la o rigoare bugetara, cel mai tarziu de anul viitor", a subliniat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.
Luni, Programul actualizat de Convergenta 2009 - 2012, a fost aprobat de Executivul Romaniei. Programul mentine angajamentul privind adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015 si estimeaza o crestere economica de 1,3% in 2010, care ar urma sa ajunga la 3,7% in 2012, concomitent cu reducerea inflatiei si imbunatatirea ocuparii. Bugetul pe 2010 vizeaza reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB (6,3% potrivit metodologiei europene).

Statele membre din zona euro depun anual programe de stabilitate, iar celelalte state membre ale Uniunii - programe de convergenta, care sunt evaluate de Comisia Europeana. Scopul acestor evaluari este de a intari disciplina bugetara prin supravegherea si coordonarea politicilor bugetare in zona euro si in Uniune.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri