Guvernul Romaniei ar putea primi contra cost consultanta din partea Bancii Mondiale, in special pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, potrivit intelegerii dintre executiv si oficialii institutiei financiare mondiale, se arata intr-un comunicat al BM.
In cadrul discutiilor "s-au avut in vedere o implicare sporita a Bancii in legatura cu administratiile regionale si locale si o trecere graduala la serviciile de consultanta platite ale Bancii Mondiale pentru Guvernul Romaniei, in special in ce priveste sporirea capacitatii Romaniei de a absorbi fondurile UE", scrie NewsIn.

Directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, Peter Harrold, a fost in Romania in perioada 17-21 martie. Alaturi de managerul biroului Bancii Mondiale in Romania, François Rantrua, si de o echipa de specialisti ai Bancii Mondiale, Harrold s-a intalnit cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, cu presedintele Traian Basescu si cu secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

In discutiile cu oficialii romani, Harrold a reafirmat sprijinul Bancii Mondiale pentru agenda de reforme a Romaniei. Domeniile prioritare de colaborare ce vor fi stabilite de Banca Mondiala, in stransa cooperare cu Guvernul si alti parteneri, in special cu Uniunea Europeana ar putea include reformele administrative si monitorizarea politicilor sectoriale, reformele din sectorul social vizand cresterea economica si a incluziunii sociale si sprijin pentru sectorul cheie agricol.

"Este vorba despre cum poate Guvernul sa ofere servicii mai bune catre populatie. O importanta critica o are continuarea reformelor structurale pentru asigurarea sustenabilitatii fiscale si cresterii economice in Romania", a explicat Harrold.

Alte zone de colaborare ar putea viza implicarea in alti piloni mentionati in planul national de reforma si in strategia UE 2020 (de exemplu, economia bazata pe cunoastere sau dezvoltarea regionala).

Romania a agreat anul trecut cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala (BM) si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de circa 20 miliarde euro.

Pe 20 octombrie 2009 Banca Mondiala a acordat primul imprumut de 300 milioane euro din cele trei agreate pentru politici de dezvoltare, in valoare totala de 1 miliard euro. Imprumuturile pentru Politici de Dezvoltare (DPL) sunt dedicate managementului finantelor publice, precum si sectoarelor social si financiar.

In plus, in perioada 1991-2009, Banca Mondiala a sprijinit aproximativ 55 de operatiuni in Romania, cu un angajament total de circa 6 miliarde dolari. In prezent, portofoliul finantat de BM in Romania cuprinde 13 proiecte active, totalizand un angajament net de 1,13 miliarde dolari, precum si mai multe activitati de analiza si consultanta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri