Bugetul general consolidat a trecut pe deficit in luna februarie, nivelul acestuia fiind de 1,1% din Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2010, desi in ianuarie Finantele anuntau un usor excedent bugetar. Sebastian Vladescu, seful Finantelor, are o sarcina dificila in acest an, trebuie sa mentina deficitul bugetar in limita a 5,9% din PIB, potrivit angajamentului asumat fata de FMI.
Deficitul bugetului general consolidat a fost de 5,8 miliarde lei la finalul lunii februarie, reprezentand 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), in conditiile in care veniturile au insumat 25,2 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 31 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor Publice, condus de Sebastian Vladescu (foto).

In ianuarie statul reusise sa inregistreze un usor execedent bugetar, de 15,3 milioane lei. Bugetul Romaniei inregistreaza, in mod traditional, excedente in primele luni ale anului, dupa care intra pe deficit, insa autoritatile romane vor o executie bugetara mai liniara in acest an.

Veniturile bugetului general consolidat au scazut in primele doua luni din 2010 cu 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 25,2 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 5,8%, la 31 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de Finante.

Totusi, deficitul bugetar al Romaniei nu trebuie sa depaseasca in acest an 5,9% din PIB, potrivit agajamentelor asumate de autoritati fata de Fondul Monetar International.

In 2009, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 7,4% din PIB , la valoarea produsului intern brut publicata de INS, de 491,27 miliarde lei, care a fost sub estimarile initiale, insa guvernul si-a respectat tinta de deficit in cifre absolute fixata cu FMI.

Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat din 2010 convenita de guvernul Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International este de 31,9 miliarde lei, in conditiile unor venituri de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli de 131,3 miliarde lei.

Pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit este de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro). Deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului,

Finantele mai au o marja de potential deficit pentru luna martie de doar 2,45 miliarde lei, tinand cont ca deja s-a inregistrat un deficit de 5,8 miliarde lei in primele 2 luni, iar pana la finalul trimestrului intai nu au voie sa depaseasca 8,25 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri