Valoarea deconturilor intarziate la rambursarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) catre firme a crescut in februarie cu 2,7% fata de ianuarie, la 1,62 miliarde lei (395 milioane euro), in timp ce numarul lor se redusese cu 386, la 2.042, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, scrie NewsIn.
In ianuarie, erau inregistrate 2.428 de deconturi intarziate, in valoare de 1,58 miliarde lei.

Din acestea, 589, in valoare de 350 milioane lei, aveau pana la 30 de zile de intarziere, iar 210, de 182 milioane lei, aveau termenul legal de solutionare depasit cu intre 31 si 60 de zile. Un alt numar important de deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, respectiv 439, de 327 milioane lei, erau intarziate intre 3 si 6 luni.

Potrivit datelor ANAF, la 28 februarie existau si 80 de deconturi nesolutionate, cu termen mai mare de un an, a caror valoare se cifreaza la 71 milioane lei.

In total, in februarie erau inregistrate 9.816 de deconturi de rambursare a TVA, dintre care 72,5% (7.121), in valoare de 1,8 miliarde lei, se aflau in termenul legal de solutionare, de 45 de zile. De asemenea, 653 de deconturi, de 462 milioane lei, fusesera suspendate, conform statisticii ANAF.

Recuperarea cu intarziere a sumelor de TVA este una dintre problemele majore cu care se confrunta companiile din Romania, aceasta afectand sever fluxul de lichiditati.

Pe 5 martie, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca vrea sa ramburseze in martie, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, TVA de 794,5 milioane lei (circa 194 milioane euro), din care 630,2 milioane lei vor fi restituite in trei transe, pe 8, 24 si 29 martie.

"Restituirea TVA va continua sa fie o prioritate a Ministerului Finantelor si doresc sa informez toti contribuabilii ca nu exista probleme de lichiditate care sa impiedice intrarea in parametrii legali de restituire a TVA-ului", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, citat in comunicat.

"Usurarea rambursarii TVA a fost doar un prim pas - avem in vedere un plan de monitorizare detaliata si corectie imediata privind sarcina fiscala si birocratica pe care statul o pune pe mediul privat. Intentia este ca in urmatoarele luni sa diluam aceasta povara pentru a mai da putin vant in panzele mediului privat", a adaugat Vladescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri