Productivitatea muncii in industrie a crescut in primele opt luni ale anului cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, reiese din cifrele prezentate de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, cifra de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de industrie in aceasta perioada a fost mai mare cu 3,4% fata de perioada corespunzatoare din anul precedent. Majorarea cifrei de afaceri din luna septembrie a anului 2005 fata de septembrie 2004 a fost una mai semnificativa, de 4,5%.
Indicele brut al productiei industriale a inregistrat o crestere de 1,5 procente in primele opt luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, indicele brut in industria prelucratoare indicele brut fiind de 102,6%. In luna septembrie 2005, fata de luna septembrie 2004, indicele brut al productiei industriale s-a majorat cu 2,2%.

Principalele resurse de energie primara, in perioada 1.I-30.IX.2005, au totalizat 30855,0 mii tone echivalent petrol, din care 18249,1 mii tone echivalent petrol din productia interna. Valoarea lucrarilor de constructii in luna septembrie 2005 a fost in crestere cu 11,4% fata de luna corespunzatoare a anului precedent. Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) s-a situat cu 17,4% peste nivelul inregistrat in primele luni ale anului recut, cresteri mari obtinandu-se atat la vanzarile de marfuri alimentare, bauturi si tutun (18,7%), cat si la vanzarile de marfuri nealimentare (16,4%).

Totusi, ritmurile de crestere din a doua jumatate a anului sunt cu mult sub cele din primele sase luni. Productia industriala a crescut cu 5,3% in primul trimestru si cu 3% in perioada ianuarie - iunie 2005.

Indicele de incredere industriala, care ia in calcul asteptarile privind volumul productiei, nivelul actualul al comenzilor si nivelul actual al stocurilor, practic stagneaza, cresterea sa fiind marginala, de 0,27 puncte, reiese si din ultimul raport al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Fata de inceputul anului, indicele se mentine la o valoare scazuta. Potrivit specialistilor GEA, "industria alimentara, probabil si pe fondul asteptarii Sarbatorilor de Iarna, este cea mai optimista, in urcare fata de trimestrul trecut. Industria de mijloace de calcul si cea de masini si aparate electrice raman de asemenea peste media industriei prelucratoare. Mai multe sectoare sunt insa prudente sau chiar pesimiste privind evolutiile din trimestrul IV.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri