Romania trebuie sa faca mai multe progrese in privinta inflatiei, cresterii veniturilor fiscale si diminuarii deficitului de cont curent, pentru a beneficia de o imbunatatire a ratingului de creditare din partea Fitch Ratings, transmite Reuters. Fitch a fost prima agentie de evaluare financiara care a imbunatatit, in urma cu un an, calificativul acordat Romaniei la nivelul BBB minus, care semnifica trecerea in categoria unui risc scazut pentru investitii. Nick Eisinger, analist Fitch pentru Romania, a declarat intr-un interviu acordat Reuters, ca ratingul Romaniei este corespunzator situatiei actuale si a adaugat ca impartaseste unele din preocuparile Fondului Monetar International (FMI) in legatura cu strategiile guvernului si ale Bancii Nationale a Romaniei.
In opinia lui Eisinger, o abordare mai buna a politicii legate de inflatie, imbunatatirea bazei de impozitare si reducerea deficitului de cont curent reprezinta preconditii pentru imbunatatirea ratingului. "Exista trei sau patru factori si daca toti sau o parte a acestora se vor materializa, vor aparea in mod evident semnale pozitive pentru imbunatatirea calificativelor", a spus el.

Eisinger considera ca exista incertitudini legate de capacitatea Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007, asa cum este prevazut, desi o intarziere de un an nu ar avea implicatii negative asupra ratingului.

Recent, agentia Standard & Poor's a urmat exemplul Fitch, acordand Romaniei calificativul "BBB minus". Moody's a informat, saptamana trecuta, ca ratingul Romaniei, situat inca in categoria de investitii speculative, este considerat corespunzator, cu toate ca ar putea fi imbunatatit in cazul in care vor fi eliminate dezechilibrele economice. Eisinger a mai spus ca agentia are unele ingrijorari in legatura cu capacitatea BNR de a respecta obiectivul referitor la mentinerea inflatiei la un nivel cuprins intre 4% si 6%, in 2006.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, joi, ca tinta de inflatie ramane neschimbata, desi, in urma cu cateva zile, afirmase ca obiectivul ar putea fi majorat.

Inflatia din Romania s-a diminuat in octombrie la 8,1%, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, comparativ cu cel de 9,3% inregistrat la finele anului 2004.

Analistul Fitch a sustinut si comentariile FMI, conform carora guvernul ar trebui sa imbunatateasca veniturile obtinute din colectarea taxelor, considerate prea scazute, avand in vedere apropiata intrare in Uniunea Europeana, ca urmare a adoptarii cotei unice de impozitare de 16%. "Ar trebui sa se faca ceva in privinta bazei de venituri bugetare", a spus Eisinger, care a adaugat ca o cale relativ usoara ar fi majorarea TVA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri