In opinia lui Eisinger, o abordare mai buna a politicii legate de inflatie, imbunatatirea bazei de impozitare si reducerea deficitului de cont curent reprezinta preconditii pentru imbunatatirea ratingului. "Exista trei sau patru factori si daca toti sau o parte a acestora se vor materializa, vor aparea in mod evident semnale pozitive pentru imbunatatirea calificativelor", a spus el.

Eisinger considera ca exista incertitudini legate de capacitatea Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007, asa cum este prevazut, desi o intarziere de un an nu ar avea implicatii negative asupra ratingului.

Recent, agentia Standard & Poor's a urmat exemplul Fitch, acordand Romaniei calificativul "BBB minus". Moody's a informat, saptamana trecuta, ca ratingul Romaniei, situat inca in categoria de investitii speculative, este considerat corespunzator, cu toate ca ar putea fi imbunatatit in cazul in care vor fi eliminate dezechilibrele economice. Eisinger a mai spus ca agentia are unele ingrijorari in legatura cu capacitatea BNR de a respecta obiectivul referitor la mentinerea inflatiei la un nivel cuprins intre 4% si 6%, in 2006.

Citeste si:

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, joi, ca tinta de inflatie ramane neschimbata, desi, in urma cu cateva zile, afirmase ca obiectivul ar putea fi majorat.

Inflatia din Romania s-a diminuat in octombrie la 8,1%, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, comparativ cu cel de 9,3% inregistrat la finele anului 2004.

Analistul Fitch a sustinut si comentariile FMI, conform carora guvernul ar trebui sa imbunatateasca veniturile obtinute din colectarea taxelor, considerate prea scazute, avand in vedere apropiata intrare in Uniunea Europeana, ca urmare a adoptarii cotei unice de impozitare de 16%. "Ar trebui sa se faca ceva in privinta bazei de venituri bugetare", a spus Eisinger, care a adaugat ca o cale relativ usoara ar fi majorarea TVA.