Somajul din Romania este ingrijorator prin rata lunara de crestere, desi ramane sub media europeana, apreciaza Victor Safta (foto), directorul sucursalei locale a X-Trade Brokers.
“Somajul a continuat sa creasca in Romania, in mod constant, si ceea ce ingrijoreaza mai mult decat nivelul la care a ajuns acesta este trendul care se inregistreaza: rata de crestere lunara s-a mentinut aproximativ constanta din ianuarie 2009 si pana in prezent”, sustine Safta.

Somajul ramane in general “in urma” cresterii economice, acest fenomen fiind inregistrat deja in multe tari. “Diferenta dintre acestea si Romania o constituie inca existenta mai multor industrii dezvoltate, capabile sa absoarba forta de munca odata ce relansarea economica a inceput, ceea ce nu este cazul in Romania”, afirma reprezentantul X-Trade Brokers.

El este de parere ca somajul, care nu are perspective de stagnare in viitorul apropiat, si din cauza lipsei sigurantei locurilor de munca, creditarea si consumul nu au cum sa se relanseze, oricat ar incerca Banca Nationala sa le stimuleze, inclusiv prin reducerea dobanzii de politica monetara. “Parghiile economice principale care pot fi folosite raman stimularea finantarii sectorului privat, atragerea investitiilor straine si un curs leu/euro care sa sustina exporturile”, arata Victor Safta.

In raportul XTB se indica ca aprecierea recenta a monedei nationale a lovit puternic exportatorii si, in plus, intrucat nu s-a datorat performantelor economiei nationale, ci unor infuzii de valuta, aceasta crestere este periculoasa pentru leu in sensul unei volatilitati crescute ale acesteia, fiind oricand posibila o evolutie rapida in sens invers, pe aceleasi considerente care tin strict de jocuri ale pietei valutare.

“Evident, ne asteptam ca BNR sa intervina daca o astfel de situatie o sa apara si sa mai tempereze oscilatiile”, precizeaza Safta.

El mai afirma ca majoritatea masurilor anti-criza aplicate in Romania s-au axat pe cheltuieli: scaderea costurilor statului, in general, prin disponibilizari, si cresterea cheltuielilor companiilor, prin diferite modificari ale regimului fiscal.

“Oricum, axarea pe cheltuieli in detrimentul perspectivei veniturilor este o politica «de salvamar». Pentru o redresare economica stabila, atentia trebuie indreptata asupra cresterii veniturilor: sectorul privat existent trebuie sustinut mai mult decat oricand, trebuie stimulate noi investitii in industrii competitive la nivel european, iar moneda nationala trebuie sa reflecte pe cat posibil realitatea economica”, concluzioneaza seful X-Trade Brokers Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri