Rata somajului se va reduce usor in 2011, pana la 9,1% la finalul anului, potrivit raportului macroeconomic trimestrial "Romania - Intre optimism si pesimism", prezentat de economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, scrie NewsIn.

"Rata somajului inregistrat s-ar putea situa la peste 9% la finele acestui an, in timp ce evolutia castigurilor salariale va cunoaste o incetinire, pe fondul reveniri economice lente", conform raportului.

Ultimele date publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM) arata ca rata somajului a ajuns in februarie la 8,3%, iar numarul de someri din Romania a ajuns la un nivel maxim din martie 2003, de 762.375.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la Bucuresti ca "unii romani isi vor pierde slujbele in aprilie-mai, dar autoritatile trebuie sa gaseasca un echilibru in rezolvarea acestei situatii".

In ceea ce priveste evolutia salariilor, analistii BCR estimeaza pentru 2010 o scadere a castigurilor salariale, cu 1,2% in termeni reali, urmand ca in 2011 sa se inregistreze o stagnare a puterii de cumparare.

In termeni nominali, castigul salarial mediu brut va creste usor, la 1.946 lei in acest an si la 2.014 lei in 2011, de la 1.889 lei in 2009.

"In termeni reali, veniturile salariale vor scadea sub zero, in conditiile in care companiile vor continua sa faca eforturi de reducere a costurilor in incercarea de crestere a eficientei, iar guvernul va impinge mai departe reformele in sectorul public necesare procesului de consolidare fiscala pentru termen mediu si lung", se mai arata in document.