Romania este singura tara din grupul ultimelor zece state care au aderat la Uniunea Europeana (EU10) care estimeaza o scadere a somajului in acest an, restul guvernelor preconizand cifre mai mari in 2010 fata de 2009, cu toate ca au aparut semnele unei redresari in economia globala.
Potrivit proiectiilor guvernamentale din cadrul programelor de convergenta si stabilitate, somajul in EU10 este estimat sa urce la 9,5% in acest an, in crestere fata de 2009, dinamica pozitiva a acestui indicator fiind luata in calcul de toate guvernele din acest grup, cu exceptia Romaniei, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, potrivit programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, Guvernul se asteapta ca numarul de someri sa scada in acest an, dupa ce la sfarsitul lui 2009 rata somajului ajunsese la 7,8%

Ratele somajului in EU10 au saltat de la 6,5% in iunie 2008 la 9,5 procente in ianuarie 2010, iar numarul de someri a urcat de la 2,9 milioane la 4,6 milioane de persoane, arata studiul Bancii Mondiale EU10 Regular Economic Report.

"In timp ce redresarea in economia globala se afla in curs de desfasurare, perspectiva pentru regiunea EU10 ramane nesigura. Somajul creste inca si se asteapta sa intre in declin doar in 2011", a spus Kaspar Richter, senior economist pentru regiunea Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale.

Potrivit raportului EU10 Regular Economic al Bancii Mondiale, barbatii si tinerii au fost loviti cel mai puternic de somaj, iar perspectivele pietei muncii pentru muncitori cu educatie de baza si experienta de lucru redusa este posibil sa ramana slabe timp de mai multi ani.

In schimb, in ceea ce priveste performanta economica, tarile din EU10 urmeaza sa revina la crestere in 2010 si 2011, dar este probabil ca rata de crestere sa fie mai scazuta decat inainte de criza.

Conform proiectiilor guvernamentale, Polonia, Slovacia, Lituania, Romania si Republica Ceha vor conduce redresarea in 2010, in timp ce Lituania, Estonia si Letonia mizeaza pe cele mai semnificative imbunatatiri ale ratelor de crestere din 2009 pana in 2010, intre 13 si 17 puncte procentuale.

"In timp ce se anticipeaza ca regiunea EU10 va surclasa regiunea EU15 atat in 2010 cat si in 2011, recuperarea este slaba in comparatie cu predictiile anterioare crizei, si va dura pana in a doua jumatate a anului 2011 astfel incat randamentul real sa isi recapete nivelul anterior crizei", se arata in raportul Bancii Mondiale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri