Familiile din Romania au economisit in medie 247 lei (58 euro) din venitul total mediu lunar obtinut in trimestrul IV din 2009, de 2.390 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentand 89,7% din veniturile totale, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul octombrie-decembrie din 2009, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 2.143 lei lunar pe gospodarie. Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mari in ultimul trimestru decat in trimestrul anterior.

Venitul total mediu lunar a fost de 823 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 738 lei, potrivit datelor INS aferente trimestrului IV.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (70,7%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (15,1%) si cheltuieli de productie (8,9%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,2% din totalul cheltuielilor gospodariilor. Alte cheltuieli au reprezentat 4,1% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in ultimul trimestru al anului trecut s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,3%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (21%), bauturi alcoolice si tutun (7,6%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,6%).

Ponderea de 40,3% a cheltuielilor cu produsele alimentare si bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost cu 0,4 puncte procentuale mai mica decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 444 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 50 lei, deoarece, la tara, 46,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit numai 20,1% din aceste cheltuieli.

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,3% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,9% din cheltuielile de consum) au inregistrat un nivel scazut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice, de care romanii beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit, sustine INS.

In trimestrul IV din 2009, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.390 lei pe gospodarie si 823 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.952 lei lunar pe gospodarie (672 lei pe persoana), iar cele in natura de 439 lei lunar pe gospodarie (151 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 48% din veniturile totale ale gospodariilor in ultimul trimestru din 2009, in scadere cu 4,1 puncte procentuale fata de nivelul din trimestrul anterior.

Veniturile in natura au reprezentat 18,4% din totalul veniturilor obtinute in medie de o gospodarie.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 24,7%, veniturile din activitati neagricole independente, de 2,9%, cele din agricultura, de 2,6%, precum si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 1,8%.

In trimestrul IV, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 26,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 60,9% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, iar veniturile in natura au reprezentat 9,3% din total.

In zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,9%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 6,2%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale, in trimestrul IV din 2009, a revenit si veniturilor salariale si celor din prestatii sociale, cate 26,5% fiecare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si