Rata anuala a inflatiei s-a temperat in martie, potrivit estimarilor UniCredit Tiriac Bank, pana la 4,25%, de la nivelul de 4,5% inregistrat in februarie, pe fondul aprecierii leului. UniCredit estimeaza ca rata inflatiei va ajunge la 4,2% la finalul lui 2010.
Procesul dezinflationist a continuat si luna trecuta, potrivit estimarilor UniCredit, care indica o rata anuala a inflatiei in martie in scadere cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4,25%.

“Estimam ca inflatia anuala a continuat sa se tempereze in martie, pana la 4,25%, de la nivelul de 4,5% din februarie. Fata de luna precedenta, prognoza noastra pentru rata inflatiei in martie este de 0,3%, in conditiile in care preturile au ramas relativ stabile, cu o crestere mai importanta pe segmentul combustibililor. Astfel, componenta marfurilor nealimentare a indicelui preturilor de consum (IPC) a avut probabil cea mai mare contributie la inflatia lunara", a declarat Rozalia Pal (foto), economist sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Romania a inregistrat in februarie o rata anuala a inflatiei de 4,5%, cea de-a doua ca marime din Uniunea Europeana (UE), cu 1,1 puncte procentuale sub inflatia anuala a Ungariei, in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 1,4%,

"Pe de alta parte, aprecierea leului (cu 0,7% pe medie), prin impactul favorabil asupra preturilor serviciilor si produselor importate, va tempera cresterea IPC. In consecinta, ne asteptam ca marfurile nealimentare sa aiba o contributie majora la evolutia lunara a preturilor, nefiind exclus ca preturile serviciilor sa afiseze o scadere in martie", mai explica Rozalia Pal.

UniCredit Tiriac Bank estimeaza ca rata anuala a inflatiei din Romania va ajunge la finalul lui 2010 la 4,2%.

"Continuarea procesului dezinflationist sustine relaxarea politicii monetare, prin urmare estimam o noua scadere, cu 25 de puncte de baza, a ratei dobanzii de politica monetara la urmatoarea sedinta a bancii centrale, pana la 6,25%, nivel pe care ne asteptam ca BNR sa il mentina pana la finalul anului. O scadere mai ampla a dobanzii cheie nu poate fi insa exclusa, tinand cont ca revigorarea creditarii nu este inca vizibila si aprecierea monedei nationale ofera un context adecvat pentru relaxarea politicii monetare”, a concluzionat economistul sef al UniCredit Tiriac.

Banca Nationala a Romaniei a stabilit tinta de inflatie pentru acest an la 3,5%, intervalul de variatie fiind de plus sau minus 1 punct procentual.

Institutul National de Statistica va publica luni, 12 aprilie, noile date privind rata anuala a inflatiei. In februarie, rata anuala a inflatiei din Romania se situa la nivelul de 4,5%, in scadere fata de luna precedenta cand era 5,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri