FORT nu mai vrea cresteri necontrolate la preturile carburantilor

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) solicita implicarea urgenta a Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru stoparea cresterii "necontrolate" a preturilor la carburanti, considerand ca aceasta majorare va distruge complet transportatorii si, ulterior, economia romaneasca.
"Transportatorii sunt, si asa, demult cu “2 picioare in groapa”, iar nivelul actual al preturilor la carburanti nu face decat sa elimine complet orice sansa de revenire a acestui sector de activitate", spun reprezentantii FORT, potrivit NewsIn.

Acestia sustin ca, in timp ce alte state europene isi sustin transportatorii, prin subventionarea acestui sector de activitate, companiile romanesti nu au decat piedici din partea guvernantilor, acestia din urma sprijinind prin consumul de carburanti numai companiile producatoare si furnizoare.

"Concomitent cu aceasta crestere a preturilor, se dezvolta din ce in ce mai mult si piata neagra, unde pretul unui litru de motorina poate fi si de 2,5 lei, in momentul de fata. Deja, pentru unii, calitatea nu mai conteaza, ci doar modalitatea de a rezista inca o zi in piata. Se pare ca, in timp ce la televizor ni se “flutura” tot felul de corupti si coruptibili, in realitatea cruda a economiei romanesti, afacerile ce inca mai pompau bani la bugetul de stat cad una dupa alta", precizeaza intr-un comunicat trimis vineri presedintele FORT, Augustin Hagiu.

Transportatorii considera ca orice incercare de justificare a cresterii preturilor bunurilor de larg consum, din cauza majorarii tarifelor de transport, sub presiunea costului cu carburantii, este falsa, deoarece transportatorii nu pot schimba contractele, tinand pasul cu cinci cresteri de tarif/luna.

"Patronatele din transport au cerut, inca de acum doi ani, cresterea nivelului de acciza pana la pragul minim impus de Uniunea Europeana, respectiv recolectarea taxei de drum exclusiv din aceste accize marite, insa, se pare ca statul este preocupat mai mult de profiturile realizate de producatori si furnizori, decat de propriul buget. FORT considera ca acestea trebuie sa fie preocuparile reale ale unui guvern care se plange din ce in ce mai mult de lipsa de fonduri", se arata in finalul comunicatului.

Circa 500 de transportatori din toata tara au protestat, in ianuarie, in fata Guvernului, pentru a cere "eliminarea abuzurilor suportate" de acestia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri