Tinerii nu se gindesc sa economiseasca, iar cei in virsta se bazeaza pe cei tineri pentru ajutor la batrinete. Desi economisirea si indatorarea sint ca fetele aceleiasi monede, romanii se-ndatoreaza accelerat si pun putini bani deoparte.

Bancheri comerciali si viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au dezbatut ieri dilema societatii de consum: economisire sau indatorare, la un seminar organizat de äZiarul Financiarô, intr-un moment in care procesul de economisire din Romania pare sa stagneze.

Economii pe termen scurt, imprumuturi pe termen lung

Pentru ca romanii economisesc pe termen scurt si in lei, asta in cazul cind o fac, in schimb se indatorau rapid in valuta si pe termen lung. Dobinzile la lei au scazut, dar mult mai semnificativ la depozite, decit la imprumuturi. Dobinzile la depozite au devenit real negative, adica neacoperitoare la inflatie. Desi statisticile arata ca populatia economiseste, in medie, 30% din venitul disponibil, aceasta situatie este ingrijoratoare pentru ca aceleasi statistici arata ca economiile romanilor sint tinute in proportie de 85% in depozite bancare. Titlurile financiare detin doar 11% din economii, fondurile de investitii circa 2%, iar politele de asigurare au o pondere de 1%. Misu Negritoiu, directorul ING Romania, spune ca tendinta romanilor este in acest moment de a economisi in imobiliare, sistemul de protectie sociala este perceput ca fiind gratuit si lipseste cu desavirsire economisirea pentru batrinete. äLipsa de incredere in instrumente financiare sau lipsa diversitatii acestor instrumente indeamna mai mult spre consum decit spre economisireô, considera reprezentantul ING.

Reglementarea pensiilor private este o urgenta

In opinia viceguvernatorului Dijmarescu, este de asteptat ca actuala situatie a economisirii sa se imbunatateasca pe masura ce si diversificarea ofertei de economisire de la banci se va produce pe fondul concurentei interne si externe determinate si de liberalizarea contului de capital. In plus, este de asteptat si o mutatie in structura imprumuturilor angajate de populatie, in favoarea celor imobiliare. äValidarea de catre Parlament a legislatiei pentru fondurile de pensii si pentru cele de investitii va conduce si la cresterea economisirii, de aceea, aceasta validare ar trebui sa aiba loc cit mai repede posibilô, spune Dijmarescu.

Banii nu se duc in investitii

Radu Craciun, analist-sef la ABN AMRO, spune ca daca o crestere a creditului de consum, in medie, de doar 2% din PIB in ultimii 3 ani, conduce la probleme majore ale deficitului de cont curent, atunci inseamna ca economia romaneasca este foarte fragila. Evolutia imprumuturilor arata ca sumele disponibile la populatie sint utilizate cu precadere pentru consum, si nu pentru investitii. Imprumuturile pentru consum au crescut cu 20%, in vreme ce creditele pentru investitii au crescut cu doar 5%.