Dosarul cu privire la afacerea „inregistrarea animalelor“ realizat de Curtea de Conturi a plecat ieri catre DNA. Intre timp, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara se pregateste pentru o noua infatisare in procesul cu concernul danez Daploma-Romsys, care va avea loc azi.

Curtea de Conturi a trimis in cursul zilei de ieri catre DNA raportul de control cu privire la modul de atribuire a contractului de achizitii publice aferent programului de inregistrare si identificare a animalelor mici, catre consortiul Caisley - IQ Management, ne-a declarat ieri Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii.

Amintim ca, potrivit unui raport preliminar realizat tot de Curtea de Conturi, „afacerea inregistrarea animalelor“ a adus statului roman prejudicii importante prin descalificarea ilegala a consortiului danez Daploma-Romsys, in cadrul licitatiei organizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), care a fost cistigata de consortiul Caisley-IQ Management SRL. Spre exemplu, numai luind in calcul ofertele celor doua companii, eliminarea danezilor a insemnat practic o majorare a costurilor aferente activitatii de identificare si inregistrare a animalelor, cu peste 12,3 milioane de euro. La aceasta se adauga faptul ca ANSVSA a platit in mod ilegal catre IQ Management 276,8 miliarde de lei.

O noua infatisare

Dupa o serie de infatisari in care nu s-a ajuns la nici o concluzie, instanta se va pronunta din nou, astazi, in procesul pe care Daploma –Romsys l-a intentat ANSVSA, contestind decizia luata in 2004 prin care IQ Management a cistigat licitatia. In cadrul acestei infatisari, Ministerul Finantelor va trebui sa-si spuna punctul de vedere cu privire la contractul dintre cele doua parti. „Din cite cunosc, Ministerul Finantelor a trimis raspunsul catre Tribunalul Bucuresti, urmind judecarea cazului“, ne-a declarat Constantin Trifu, director in cadrul Autoritatii. Reamintim faptul ca ultima infatisare in acest proces s-a terminat fara nici un fel de rezultat, instanta sustinind ca nu poate lua o decizie fara a avea un punct de vedere de la Ministerul Finantelor. Aceasta in ciuda faptului ca Romania a luat din partea UE steguletul rosu pentru faptul ca nu a finalizat procesul de identificare a animalelor mici.