Costul total al unei scoli cu opt sali de clasa, fara a lua in calcul pretul terenului si cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor, este de aproape 360.000 euro, echivalent cu 384 euro/mp, potrivit standardelor de cost elaborate al lucrarilor de investitii, elaborate de MECTS.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a fixat ca referinta pentru stabilirea standardelor de cost o cladire pentru invatamantul preuniversitar, de nivel gimnazial, cu posibilitati de amplasare atat in mediul rural cat si urban, cu o suprafata desfasurata de 935 mp si un regim de inaltime P+1E.

In costul total al scolii intra "dotarile -13.853 euro, utilajele si echipamentele tehnologige de 2.718 euro, pretul instalatiilor de 26.952 euro si montarea acestora - 489 euro, structura de rezistenta -136.128 euro - si arhitectura - 178.950 euro", se arata in proiectul privind "Standardele de cost pentru lucrarile de investitii finantate din fonduri publice", citat de NewsIn.

Scoala este prevazuta cu opt sali de clasa, laboratoare, cancelarie, biroul directorului, secretariat, grup sanitar, magazie si centrala termica.

O gradinita cu patru sali costa 260.000 euro

In ceea ce priveste gradinitele, Ministerul Educatiei estimeaza costul unui metru patart construit la 425 euro, in conditiile in care fiecare sala de grupa este prevazuta cu un grup sanitar.

Astfel o gradinita cu o suprafata construita de 614,84 mp, cu patru sali de grupa pe un singur nivel costa 261.306 euro, in conditiile in care costul total al proiectului nu include pretul terenului si cheltuielile pentru utilitati.

Gradinita este prevazuta cu "filtru, izolator cu grup sanitar propriu, vestiar, sali de grupa, grupuri sanitare pentru fiecare clasa, spatiu multifunctional, cancelarie, vestiar cu grup sanitar profesori si centrala termica".

Reprezentantii ministerului Educatiei precizeaza, insa, ca pretul de referinta pentru constructia unei scoli sau a unei gradinite poate fi mai mare de 384 euro, respectiv de 425 euro, in conditiile in care imobilul este amplasat intr-o zona cu risc seismic ridicat sau intr-o zona cu o clima capricioasa.

"Cresterea costului unitar datorata, in principal, influentei zonei seismice si climatice de calcul al amplasamentului investitiei precum si caracteristicilor geomorfologice ale terenului de fundare diferite fata de caracteristicile investitiei de referinta se justifica distinct in documentatia pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei", se arata in document.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum va arata structura noului guvern PNL: ministerele care dispar