Aproximativ 84% din populatia Romaniei este nemultumita de actualul nivel al taxelor si impozitelor, reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing - INSOMAR, in perioada 28 octombrie - 6 noiembrie 2005. Desi la inceputul acestui an a avut loc o relaxare fiscala, care a culminat cu introducerea cotei unice de 16%, dupa repetatele modificari ale Codului Fiscal din acest an, se pare ca romanii si-au pierdut increderea in politica fiscala a Executivului. Dintre persoanele intervievate, 43,5% s-au declarat nemultumite de actualul nivel al taxelor si impozitelor, 40,4% s-au declarat „destul de nemultumite“, 14,2% „destul de multumite“ si numai 1,8% „foarte multumite“.

In tentativa sa de a mari ponderea incasarilor bugetare in PIB, Guvernul analizeaza mai multe variante de majorare a taxelor si impozitelor, printre care si cea privind majorarea cu 3% a taxei pe valoare adaugata. Aceasta solutie poate deveni contraproductiva, pentru ca limita de suportabilitate a taxelor si impozitelor de catre populatie a fost deja depasita, asa cum arata si sondajul INSOMAR. Acesta este si motivul pentru care nici cu un sistem de impozitare progresiv, nici cu unul proportional, ponderea veniturilor bugetre in PIB nu depaseste 30%.

Chiar daca avem un proiect de buget care va fi dezbatut in aceasta saptamana in Parlament, contribuabilii nu stiu inca ce taxe si impozite vor plati anul viitor, pentru ca nu exista un Cod Fiscal finalizat. Iar propunerea Ministerului de Finante contine noi impozite, precum cel pe imobilizari corporale sau „taxa pe viciu“.

Ministrul Sebastian Vladescu s-ar putea insa razgandi, dupa ce va citi sondajulm efectuat de INSOMAR. Doua treimi (66%) dintre romani nu sunt de acord cu introducerea de noi taxe si impozite, chiar daca aceasta ar insemna fonduri suplimentare pentru imbunatatirea protectiei sociale (pensii, alocatii, sanatate, educatie etc.). Totusi, ei se contrazic atun ci cand comenteaza propunerea avansata de ministrul Sanatatii privind aplicarea de taxe suplimentare pentru tigari si bauturi alcoolice. 39,5% din populatie este „complet de acord“ cu aceasta propunere, in timp ce 27,9% este „in general de acord“, 18,3% „nu prea sunt de acord“, iar 14,3% au respins aceasta propunere.