KPMG: Daca decide sa majoreze TVA in 2011, Guvernul ar trebui sa scada contributiile sociale

Guvernul ar trebui sa ia in calcul un mix de politici fiscale, care sa cuprinda si scaderea contributiilor sociale, daca va ajunge la concluzia ca majorarea TVA este inevitabila in 2011, a declarat Ramona Jurubita (foto), partener servicii fiscale la KPMG Romania.
"Cresterea TVA e o solutie? In alte tari, precum Ungaria, s-a observat ca majorarea TVA demonstreaza contrariul, cel putin pe termen scurt", a afirmat Jurubita, la o conferinta pe teme fiscale organizata la Bucuresti.

"Pe de alta parte, daca majorarea TVA va fi inevitabila din 2011, ar trebui luata in contextul unui mix de politici fiscale, inclusiv scaderea contributiilor sociale", a completat ea.

Expertul fiscal a dat exemplul altor tari unde majorarea cu un punct procentual a TVA, coroborata cu scaderea contributiilor sociale cu doua puncte procentuale, a avut ca efect pe termen mediu cresterea veniturilor bugetare, potrivit NewsIn.

In schimb, Emilian Duca, partener la BDO Tax, considera ca modificarea impozitelor principale - TVA, impozit pe profit si pe venit - trebuie sa aiba loc cat mai rapid.

"Orice intarziere ne va costa mult mai mult in viitor, iar noi va trebui clar sa marim veniturile pentru a ramane in tinta de deficit bugetar", a spus Duca.

El a precizat ca in prezent contributiile sociale duc la supraimpozitarea fortei de munca si a propus eliminarea catorva contributii, precum comisionul ITM.

Romania are unele dintre cele mai scazute venituri bugetare raportate la produsul intern brut (PIB) din UE, cu un nivel care s-a situat in jur de 31% in ultimii ani, mult sub media europeana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri