Productia industriala din Romania a scazut in luna februarie cu 0,4% fata de aceeasi luna din 2008, revenind pe rosu dupa trei luni consecutive de crestere, in timp ce pe ansamblul UE a fost inregistrat un avans de 3,5%, arata datele publicate de biroul european de statistica, Eurostat.

In ianuarie, productia industriala inregistrase o crestere de 6,2%, potrivit datelor revizute de Eurostat, marcand cel de-al saselea avans din Uniunea Europeana.

Potrivit Eurostat, care a publicat date pentru 22 de state membre, productia industriala a crescut in 14 si a scazut in 8. In zona euro, productia industriala a urcat in februarie cu 4,1% fata de nivelul inregistrat in urma cu un an, potrivit NewsIn.

Cele mai semnificative scaderi ale productiei industriale din Uniunea Europeana s-au inregistrat in Grecia (-10,4%), Bulgaria (-9,8%) si Danemarca (-6,1%). Declinul din Romania a fost cel mai mic intre statele din UE care au inregistrat scaderi.

La polul opus, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Luxemburg (+15,9%), Irlanda (+11,8%), Malta (+10,7%) si Polonia (+10,1%).
Fata de ianuarie, productia industriala din Romania a scazut cu 2,5% in februarie, in contextul in care pe ansamblul UE s-a inregistrat o crestere de 0,7%. In zona euro, avansul a fost ceva mai mare, de 0,9%.

Comparativ cu prima luna din 2010, productia industriala a scazut in februarie in 13 state ale UE, a crescut in 7 si a stagnat in 2. Cele mai importante cresteri in ritm lunar au avut loc in Slovenia (+6,4%) si Luxemburg (+3,6%), in timp ce declinurile cele mai importante au fost inregistrate in Bulgaria (-5,7%), Letonia (-3,0%) si Grecia (-2,9%).

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), productia industriala, ajustata dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate, a sporit in februarie pentru a patra luna la rand, inregistrand un avans de 1,4% fata de februarie 2009, sustinuta mai ales de cresterea segmentului de utilitati.

Fata de ianuarie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in februarie cu 2,5%, cresterea inregistrata de industria extractiva, de 1,6%, fiind contracarata de declinul de 2,3% din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv de 2,2% din cea prelucratoare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE