Economistii ING Bank Romania estimeaza ca economia Romaniei va inregistra un avans de numai 0,9% in acest an, in conditiile in care, anterior, mizau pe o crestere de 1,9%.

Date fiind conditiile meteorologice defavorabile din primele doua luni ale acestui an, economistii ING se asteapta ca economia sa fi scazut si in primul trimestru si sustin ca va continua sa scada si in al doilea trimestru. Estimarile ING se bazeaza pe cresterea limitata a productiei industriale din primele luni ale acestui an, pe scaderea activitatilor din constructii si din comertul cu amanuntul, precum si pe scaderea colectarii de TVA.

ING estimeaza ca economia Romaniei va scadea cu 0,4% in primul trimestru, in termeni ajustati sezonier, fata de estimarea anterioara, care viza o crestere de 0,5%. Economia va scadea si in trimestrul al doilea, cu 0,1%, urmand sa revina pe crestere abia in trimestrul al treilea, cu 1,7%, iar in ultimul trimestru din 2010 sa inregistreze un avans de 3,7%.

Analistii ING se mai asteapta ca economia Romaniei sa creasca cu 2,1% in primul trimestru din 2011, cu 1,1% in trimestrul al doilea, cu 1,4% in trimestrul al treilea si cu 1,6% in ultimul trimestru al anului viitor. ING mizeaza pe o crestere de 1,5% pentru economia Romaniei in 2011.