Reactorul 1 de la Cernavoda va fi reconectat la Sistemul Energetic National

Unitatea 1 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda, deconectata luni de la Sistemul Energetic National (SEN), va fi reconectata astzi (21.04.2010) la SEN, a anuntat producatorul Nuclearelectrica, care administreaza cele doua reactoare de la Cernavoda.
Reactorul 1 fusese oprit pe 19 aprilie ca urmare a unui defect de punere la pamant a fazei S a unei bare de 24 kV. Bara de 24 kV face legatura intre generatorul electric si transformatorul de evacuare a puterii, situandu-se in afara cladirii turbogeneratorului, informeaza NewsIn.

"Punerea la pamant a fost cauzata de conturnarea tijei electroizolante de actionare a separatorului de 24 kV aferent transformatorului de evacuare a puterii, favorizata de conditii meteorologice de umiditate", se arata in comunicatul companiei.

Reprezentantii Nuclearelectrica mai spun ca toate sistemele de securitate au functionat conform proiectului, iar personalul a respectat procedurile consacrate.

Compania Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica.

Nuclearelectrica detine cele doua unitati ale centralei de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare o putere instalata de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere asemanatoare.

Unitatea 1 de la Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in decembrie 1996, iar Unitatea 2 in septembrie 2007. Cele doua reactoare folosesc tehnologie canadiana, de tip CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri