Producatorii agricoli, obligati sa se inscrie la RC pentru a primi ajutor de stat

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca producatorii agricoli sunt obligati sa se inregistreze la Registrul Comertului pentru a primi ajutoare de stat, aceasta fiind o conditie impusa prin politica Uniunii Europene.
Mentiunea ministerului de resort vine dupa ce Federatia Sindicala Agrostar a solicitat exceptarea micilor producatori agricoli de la obligativitatea inregistrarii in Registrul Comertului pentru a-si putea comercializa produsele, pe motiv ca acest lucru va determina agricultorii sa vanda produsele catre intermediari.

Potrivit MADR, Guvernul Romaniei are o strategie de reducere a evaziunii fiscale si de fiscalizare a acestui sector economic important, in conditiile in care estimarile arata ca, in acest moment, aproximativ 70% din sector este nefiscalizat.

"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aplica politica Uniunii Europene care stipuleaza ca nici un producator agricol care nu este platitor de taxe nu poate primi sprijin financiar. Avand in vedere ca perioada de gratie se incheie la 25 aprilie 2010, punerea in practica a acestei conceptii este obligatorie", arata Ministerul Agriculturii, relateaza NewsIn.

"In aceste conditii, ne exprimam surprinderea ca una din federatiile importante ale producatorilor agricoli nu sustine o masura extrem de importanta pentru care si-a exprimat acordul de-a lungul timpului. OUG 44/2008 pune in practica prevederile Regulamentelor Europene 1857/2005 si 1798/2006 care se adreseaza IMM-urilor, insa inregistrarea fermierilor, asa cum prevede aceasta ordonanta, a fost solutia oferita pentru a putea primi in continuare ajutoarele de stat", precizeaza ministerul de resort.

Reprezentantii Agrostar solicitau Ministerul Agriculturii sa elaboreze un act normativ prin care sa excepteze de la aplicarea prevederilor ordonantei micii producatori agricoli, "acest act fiind de altfel pefect legal potrivit art.1 din ordonanta care prevede si o serie de exceptii, dar care nu se aplica micilor producatori agricoli".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri