Economia Romaniei o sa ajunga cea mai performanta din Uniunea Europeana in 2011, urmand sa inregistreze un avans de 5,1% dupa o crestere modesta in 2010 si o contractie severa in 2009, potrivit celor mai recente estimari ale Fondului Monetar International. Economistii consultati de Wall-Street apreciaza estimarea optimista, dar realizabila doar daca Romania va utiliza mai multe fonduri europene, iar activitatea de creditare se va relua.
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca Romania va inregistra in 2011 cea mai buna performanta economica din Europa, cu o crestere a Produsului Intern Brut de 5,1%, cu toate ca pentru acest an a coborat estimarea de crestere economica de la 1,3% la 0,8%.

Estimarea FMI pentru 2011 este caracterizata de economisti ca fiind optimista, posibila, dar putin probabila in contextul in care redresarea economiei romanesti depinde de cum vor evolua celelalte economii din lume, de capacitatea de a atrage mai multe fonduri europene, dar si de reluarea activitatii de creditare.

Romania ar urma sa inregistreze un avans economic de 5,1% in 2011, potrivit FMI, in contextul in care cresterea economica a zonei tarilor emergente este estimata la 3,4%. De asemenea, economia Romaniei ar urma sa fie cea mai performanta din Uniunea Europeana in 2011, in timp ce Grecia va fi singura tara ramasa in recesiune, cu o scadere de 1,1% a Produsului Intern Brut.

"Consider ca este usor optimista estimarea de 5,1% pentru 2011. Probabil ca Fondul mizeaza pe revenirea economiei mondiale, dar tot este optimista. Inca este complicat sa vedem ce se va intampla in 2010, dar ceea ce stim este ca primul trimestru din acest an a fost sub asteptari. E greu de spus si cat o sa fie cresterea economica in 2010, ca o sa fie 0,6% sau 0,8%, dar in mod clar o sa fie sub 1%", a declarat pentru Wall-Street Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Si economistul Daniel Daianu (foto) s-a aratat surprins de ultima estimare a Fondului, pe care o justifica, partial, prin efectul de baza. "In 2009 am avut o scadere economica mare, iar in 2010 vorbim de o stagnare, astfel ca efectul de baza ne-ar ajuta in 2011 sa avem o crestere importanta, dar sunt surprins de estimare", a declarat pentru Wall-Street Daniel Daianu.

Romania a inregistrat o crestere economica de 7,3% in 2008, urmata de o contractie economica de 7,1% in 2009.

"O asemenea crestere ar fi posibila daca in 2011 o sa reusim sa atragem si sa utilizam mai multi bani din fondurile europene si daca economiile din tarile catre care exportam se vor relansa. In plus, mai depindem si de reluarea activitatii de creditare", a adaugat Daianu.

Alti economisti atrag atentia ca, desi cresterea estimata de FMI este posibila,
exista riscul ca stagnarea economiei sa tina mai mult de un an. Urmatoarele date privind evolutia economiei romanesti, aferente primului trimestru din 2010, vor fi publicate de Institutul National de Statistica pe data de 12 mai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri