Romania va relua exporturile de curent electric catre Republica Moldova, la un pret care sa permita recuperarea unei creante de 30 de milioane de dolari, provenita din alte exporturi, de acum patru-cinci ani.

Compania Romelectro negociaza pentru Romania recuperarea unei creante de 30 de milioane de dolari de la Republica Moldova, in contul unor vinzari de electricitate de acum patru-cinci ani, a declarat ieri Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.

Romania va vinde, din nou, electricitate Republicii Moldova, iar in pret va intra si o componenta care va permite recuperarea datoriei, in 2006. Statul vecin se confrunta cu o criza energetica, dupa ce principalul sau furnizor, centrala de la Cuciurgani (Transnistria), a decis sa sisteze livrarea de curent electric. Vasile Tarlev, premierul Republicii Moldova, s-a aflat la Bucuresti, ieri, in principal pentru a negocia rezolvarea acestei crize.

Conform ministrului Economiei, vom primi gaze din Republica Moldova, pe care le vom folosi in termocentrala de la Braila pentru a produce electricitate pentru Republica Moldova.

Cele doua state vor cere fonduri Uniunii Europene pentru doua proiecte de interconectare a celor doua tari, unul vizind electricitatea, iar celalalt - gazele naturale. Pentru acesta din urma, va fi necesar acordul Gazprom.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si