Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Tudor Serban, a declarat ca lipsa banilor in sectorul minier din Romania face imposibila o dezvolare a sectorului fara investitii private si ca abia in 2015 se va putea vorbi de minerit modern in Romania.
"Abia 2015 ar fi un termen mai realizabil sa putem vorbi de minerit modern in Romania, dupa implicarea investitorilor, cu conditiile ca masurile pe care le vom lua sa fie ferme, corecte si eficiente cu adevarat", a afirmat Serban.

Secretarul de stat, care a dat de inteles ca nu stie care ar fi cele mai bune solutii, a amintit ca toate incercarile de privatizare din minerit au esuat lamentabil, potrivit NewsIn.

"Intr-o buna parte, am contribuit si noi la acest lucru. Cunosc manageri care s-au complacut ani de zile intr-o situatie de inactivitate doar din dragul de a ramane la conducerea companiei. Ce vom face cu aceste minerale pe care nu ne permite nici sa le exploatam, nici sa le valorificam, nici sa le facem nimic?", a spus Serban, subliniind ca principalul mineral in Romania este fierul vechi.

"Este frumos sa fii pe primul loc in lume la aur si argint, dar acest lucru ar trebui sa se vada. Referitor la uraniu, a trebuit sa merg in Kazahstan pentru a asigura uraniu pentru viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda. Suntem pe primul loc in lume la sare, dar Salrom (Societatea Nationala a Sarii, n.r.) are si ea probleme", a mai spus Serban.

Romania are inca un anumit potential in domeniul resurselor minerale, in special petrol, gaze naturale, sare, aur, argint si metale neferoase. Potrivit evaluarilor actuale, Romania dispune de peste 20 miliarde tone de resurse minerale neexploatate: minereuri feroase, neferoase, sare, nemetalifere, nisipuri, pietrisuri si roci ornamentale, potrivit datelor oferite agentiei NewsIn de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

In aceste conditii, specialistii din domeniul industriei considera ca redeschiderea perimetrelor de exploatare miniera ar putea contribui la dezvoltarea economiei, iar exploatarile ar putea deveni viabile din punct de vedere economic prin sprijinirea initiativelor private si prin investitii in tehnologie moderna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri