Romania este intr-un moment in care ar trebui sa fie interesata de proiectul de la Rosia Montana, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) Tudor Serban, care considera ca problema in cadrul acestui proiect este lipsa de vizibilitate.
"Este o solutie de capitalizare, de bani care vin de la investitori straini", a afirmat Serban, la o conferinta privind mineritul modern in Romania.
El a tinut sa precizeze ca, de cand este secretar de stat in MECMA, nu a avut nicio intalnire cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation.

La randul sau, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat ca posibila sistare a lucrarilor de la Rosia Montana nu ar fi un lucru bun pentru Romania, raspunzand unei intrebari privind intentia Ministerului Culturii de a include Rosia Montana in patrimoniul mondial UNESCO.

"Sistarea lucrarilor de acolo nu ar fi un lucru bun, pentru ca resursele minerale sunt proprietatea statului roman si ele trebuie exploatate mai devreme sau mai tarziu. Statul este cel care concesioneaza activitatea de exploatare a oricaror resurse minerale din Romania. Cu siguranta, cand cererea va creste, resursele de acolo vor fi exploatate", a spus Patruti.

Csilla Hegedus, consilierul personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, a declarat la 18 februarie ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National vrea ca Rosia Montana sa fie inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

"Ministerul Culturii analizeaza acum includerea Rosia Montana pe lista tentativa a Romaniei. Modalitatea de includere in patrimoniul mondial este acum analizata de specialistii ministerului. In acest an vom lua o decizie", declara Csilla Hegedus.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania interesata de exploatarea resurselor minerale din zona, a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba. Pana in prezent, compania canadiana Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC, a investit in Romania peste 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana, potrivit companiei.

Comuna Rosia Montana, din judetul Alba, adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa.

Citit mai multe despre situatia de la Rosia Montana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri