Aproape 110 milioane de lei (circa 26 de milioane de euro) au fost colectate din redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, mai mult decat dublu fata de 2008, cand suma a fost de 48 milioane lei, informeaza organizatia neguvernamentala Salvati Copiii.

Sanatatea, cu 23,2% dintre redirectionari, si serviciile sociale, cu 10,7%, sunt domeniile sprijinite cu preponderenta de catre romani, fiind urmate de educatie si cultura, scrie NewsIn.

La polul opus se afla protectia mediului (1,5%) si drepturile omului (1,2%).

In clasamentul redirectionarilor, Capitala ocupa primul loc, cu 109.452 de directionari, urmata de judetele Cluj, Timis si Iasi. Judetele cu cele mai putine redirectionari sunt Giurgiu si Ilfov.

In ultimii cinci ani de aplicare, prevederea referitoare la cei 2% a generat aproape 52 de milioane de euro, precizeaza reprezentantii organizatiei.

Romanii care au ales sa trimita cei 2% in beneficiul societatii civile si al initiativelor acestora spun ca au fost motivati, in primul rand, de usurinta procesului, dar si de faptul ca pot decide domeniul si entitatea non-profit catre care sunt directionati banii.

Atasamentul fata de o anumita cauza se plaseaza pe locul al treilea in topul motivatiilor de directionare.

Prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, Salvati Copiii a colectat, anul trecut, 135.000 de euro, prin care peste 500 de copii saraci au avut sansa de a merge la gradinita sau la scoala.

Salvati Copiii a asigurat suport nutritional si vitamine pentru 60 de copii bolnavi, infectati cu HIV, iar alti 60 de copii refugiati au beneficiat de cursuri educationale de integrare in comunitate.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cate companii redirectioneaza 20% din impozitul pe profit?