Potrivit Ordinului nr. 83/2009, cantitatea minima care poate fi solicitata din rezerva este de 10.000 kg cota, iar cantitatea maxima este de 1.200.000 kg cota, potrivit NewsIn.

Cererile pentru atribuirea de cota din rezerva nationala pot fi depuse de catre producatorii de lapte care si-au marit capacitatea de productie in exploatatie, dovedita prin depasirea cotei disponibile in anul precedent de cota, respectiv de catre producatorii care isi incep activitatea in timpul anului de cota si comercializeaza lapte pe piata.

Criteriile de acordare a cotelor din Rezerva Nationala sunt depasirea cotei individuale de lapte/inceperea activitatii de comercializare a laptelui in timpul anului de cota, detinerea unui efectiv de cel putin 10 capete vaci de lapte la sfarsitul anului de cota/la data solicitarii, absolvirea unui curs de pregatire profesionala in domeniul cresterii vacilor de lapte si/sau al organizarii pietei laptelui in Uniunea Europeana prin sistemul cotelor de lapte.

APIA arata ca producatorul de lapte care in anul de cota precedent distribuirii din rezerva nationala a vandut sau a cedat cu titlu gratuit orice cantitate de cota de lapte altui producator nu beneficiaza de cota din rezerva nationala.

Rezerva nationala de lapte va fi anul acesta de circa 1,01 miliarde kilograme, in crestere cu aproximativ 31,2 milioane kilograme (1%), comparativ cu anul 2009 , potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).