Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a declarat ca sectorul agricol a absorbit in perioada 2007-2009 fonduri europene in valoare de circa trei miliarde de euro, aratand ca agricultura este domeniul care a accesat cei mai multi bani din sprijinul comunitar.

"De fiecare data cand se vorbeste de fonduri europene, se vorbeste doar despre cele structurale. Nu sunt incluse si cele trei fonduri din agricultura, care impreuna reprezinta circa 40% din fondurile europene alocate Romaniei in perioada 2007-2013. Astfel, gradul de absorbtie in sectorul agricol in perioada 2007-2009 se ridica la trei miliarde euro, fiind cel mai mare grad de absorbtie inregistrat dintre toate fondurile puse la dispozitia Romaniei", a explicat Mihail Dumitru, citat de NewsIn.

Astfel, potrivit acestuia, Romania a beneficiat pe parcursul celor trei ani de aproximativ 1,5 miliarde euro din fonduri europene sub forma de subventii si alte 1,5 miliarde de euro prin proiectele depuse in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Ministrul de resort a adaugat, referitor la banii acordati agricultorilor, ca, in prezent, nivelul subventiilor la hectar acordate fermierilor pentru anul 2009 se ridica la 64% din total, in crestere fata de anul trecut, cand in perioada similara fusesera platite doar 14% din platile pe hectar.

"Facem eforturi deosebite pentru a plati cat mai repede subventiile la hectar, suntem la un nivel de 64%, fata de 14% pentru fondurile din 2008 si doar 1,5% pentru cele din 2007", a spus Dumitru.

El a precizat ca tinta ministerului de resort este sa acorde toate sumele aferente platilor pe suprafata pentru 2009 pana la data de 30 mai, cu o luna inainte de termenul limita in care pot fi date, fara a primi penalizari de la CE.

"Platile pentru 2009 le-am inceput mai devreme decat de obicei, prin avansul acordat inca de la sfarsitul anului trecut, asa ca acum avem ca obiectiv sa finalizam platile cu o luna mai devreme", a mai spus ministrul agriculturii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri