"De fiecare data cand se vorbeste de fonduri europene, se vorbeste doar despre cele structurale. Nu sunt incluse si cele trei fonduri din agricultura, care impreuna reprezinta circa 40% din fondurile europene alocate Romaniei in perioada 2007-2013. Astfel, gradul de absorbtie in sectorul agricol in perioada 2007-2009 se ridica la trei miliarde euro, fiind cel mai mare grad de absorbtie inregistrat dintre toate fondurile puse la dispozitia Romaniei", a explicat Mihail Dumitru, citat de NewsIn.

Astfel, potrivit acestuia, Romania a beneficiat pe parcursul celor trei ani de aproximativ 1,5 miliarde euro din fonduri europene sub forma de subventii si alte 1,5 miliarde de euro prin proiectele depuse in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Ministrul de resort a adaugat, referitor la banii acordati agricultorilor, ca, in prezent, nivelul subventiilor la hectar acordate fermierilor pentru anul 2009 se ridica la 64% din total, in crestere fata de anul trecut, cand in perioada similara fusesera platite doar 14% din platile pe hectar.

"Facem eforturi deosebite pentru a plati cat mai repede subventiile la hectar, suntem la un nivel de 64%, fata de 14% pentru fondurile din 2008 si doar 1,5% pentru cele din 2007", a spus Dumitru.

El a precizat ca tinta ministerului de resort este sa acorde toate sumele aferente platilor pe suprafata pentru 2009 pana la data de 30 mai, cu o luna inainte de termenul limita in care pot fi date, fara a primi penalizari de la CE.

"Platile pentru 2009 le-am inceput mai devreme decat de obicei, prin avansul acordat inca de la sfarsitul anului trecut, asa ca acum avem ca obiectiv sa finalizam platile cu o luna mai devreme", a mai spus ministrul agriculturii.