Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primul trimestru din 2010 un deficit de 8,22 miliarde lei, potrivit datelor provizorii ale Ministerului Finantelor, plasandu-se sub limita tintei de 8,25 miliarde lei impusa de Fondul Monetar International.
Executia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 8,22 miliarde lei, sub limita tintei de deficit de 8,25 miliarde lei, prevazuta in aranjamentul de finantare incheiat cu Fondul Monetar International, arata datele publicate de Ministerul Finantelor.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 37,5 miliarde lei, reprezentand o usoara ameliorare a decalajului fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent (-1,4%), in comparatie cu decalajul (-3,0%) inregistrat la finele lunii precedente.

In termeni nominali, incasarile din impozitul pe profit sunt mai mari cu 8,9% fata de perioada similara a anului precedent. La incasarile din TVA decalajul fata de anul precedent s-a redus de la 1,3 miliarde lei, in primele doua luni ale anului, la 1,0 miliarde lei la 31 martie 2010.

Totusi, se mentin decalaje importante fata de anul precedent la impozitul pe venit care s-a micsorat cu 9,5% si la contributiile de asigurari sociale de 5,2%, in timp ce incasarile din accize au crescut cu 182,7 milioane lei (+5,9%).

Cheltuielile bugetului general consolidat in primele trei luni sunt in suma de 45,8 miliarde lei, inregistrand o scadere de 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 0,4% fata de perioada similara a anului precedent, iar cheltuielile de personal sunt inferioare cu 8,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata acordate in luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar.

In sens opus, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (119,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale (55,6%) ca urmare a platii ajutoarelor restante datorate de administratiile locale din venituri proprii.

Si cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 36,6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, au fost in suma de 4,3 miliarde lei, reprezentand 9,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri