BRD SocGen si-a redus estimarile de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei in 2010 de la 1,5% la 1%, in urma revizuirii unor statistici de anul trecut si pe fondul cifrelor sub asteptari de la inceputul acestui an, potrivit raportului de primavara cu previziunile bancii.
BRD si-a aliniat, astfel, estimarile de crestere economica pentru 2010 la noile date anuntate de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care au scazut previziunea de crestere a PIB de la 1,3% la 0,8% in 2010. In 2009, Produsul Intern Brut a scazut cu 7,1%.

Potrivit estimarilor BRD, economia Romaniei ar putea iesi din recesiune in a doua jumatate a acestui an, insa revenirea va fi fragila, de pana la 1%, informeaza NewsIn.

Drept urmare, Romania are ocazia si nevoia sa-si regandeasca modelul de crestere, pentru ca exporturile sa joace un rol mai important.

BRD precizeaza ca ritmul activitatii economice reale, de 0,5%, calculat pe baza valorii brute adaugate, va fi atat de redus incat ar putea trece usor pe teritoriu negativ. Cresterea, in cazul in care va exista, va fi sustinuta de industrie si de taxe, in timp ce sectorul serviciilor s-ar putea stabiliza.

Sectorul constructiilor a continuat sa se prabuseasca, in special in sectorul rezidential, inregistrand o scadere anuala de 18% in primele doua luni din 2010, iar BRD estimeaza pentru acest an un declin de 5-10%.

Anul 2010 ramane unul dificil, iar raspunsul autoritatilor este crucial pentru piata muncii, increderea consumatorilor, cresterea economica, consolidarea financiara si evolutia cursului de schimb.

In ce priveste rata somajului, BRD estimeaza ca aceasta va atinge un nivel maxim de 9% in 2010, urmand sa scada spre 7% in 2012, in ton cu revenirea lenta a economiei.

Dupa o ajustare severa, deficitul de cont curent s-ar putea adanci usor, insa va ramane moderat, in jurul a 5-6% din Produsul Intern Brut (PIB).

Desi presiunile asupra indicelui preturilor de consum se vor accentua, inflatia de baza va ramane moderata, in jurul nivelului de 2%. Stabilitatea cursului de schimb ramane cea mai importanta pentru stabilitatea preturilor.

Cursul de schimb ar putea sa scada sub nivelul de 4,0 lei/euro pana la sfarsitul lui 2010, insa, pe termen lung, presiunile exercitate de adancirea deficitului comercial si de datorii ar putea atrage o noua crestere.

"Consolidarea fiscala va ramane un deziderat, atat timp cat guvernul roman nu va imbunatati colectarea de taxe. Cel mai probabil, abordarea orientata pe cheltuieli va fi inlocuita de una bazata pe venituri, iar inainte de majorari de taxe vom vedea o mai buna colectare a lor", se arata in raportul BRD.

Dupa 2010, BRD estimeaza ca procesul de convergenta cu tarile din zona euro va continua si ca Romania va recupera din teren.

Astfel, BRD se asteapta ca economia Romaniei sa aiba un avans mai pronuntat in 2011, de 3%, care sa fie accentuat in 2012 la 3,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri