Importurile nete de energie ale Romaniei au scazut cu 41% din 1990, dependenta de acestea fiind mai scazuta decat media UE-27, tara noastra avand rezerve de petrol pentru 20 de ani si de gaze naturale pentru aproximativ 15 ani, potrivit unui raport al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).
Astfel, in prezent, dependenta de petrol a UE-27 se ridica la 83-86%, in timp ce pentru Romania, cu rezerve pentru 20 de ani, se ridica la 54%; pentru gaze naturale, dependenta UE-27 se ridica la 58%, in timp ce Romania ramane la numai 42%, cu rezerve pentru aproximativ 15 ani.

"O problema importanta a Romaniei este intensitatea energetica – pentru producerea a 1000 euro Produs Intern Brut, se consuma de patru ori mai multe resurse energetice decat media in UE", se arata in raport, potrivit NewsIn.

Potrivit CRPE, dependenta de importuri a UE va creste pana in 2030, cel mai mult pentru petrol – 95% importat, urmat de gaze - 84% (in comparatie cu 58% la momentul actual).

Importurile de gaze din Rusia reprezinta 26% din consumul UE, si 40% din gazele consumate de gospodarii si intreprinderi. In Europa Centrala si de Est, gazele rusesti acopera 87% din totalul importurilor si 60% din consum.

Raportul sustine ca diplomatia energetica a tarilor din Est trebuie sa ia in calcul si resurse de alta provenienta decat cea ruseasca. O zona de interes este cea caspica si studiul prezinta proiectele europene legate de aceasta regiune, dintre care cel mai important este gazoductul Nabucco.

Totodata, raportul prezinta si ceea ce ar putea fii numiti "asii nefolositi din maneca Romaniei", si anume: Romania ca principal depozitar de gaz la nivel regional – posibilitatea construirii unui nou depozit de gaz natural la Margineni, in judetul Neamt; resursele din platforma continentala nou dobandita a Marii Negre; cablul electric submarin Constanta-Istanbul.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) prognozeaza o crestere a consumului de energie la nivel mondial, imediat ce economia mondiala se va fi relansat.

Cererea mondiala primara de energie este estimata sa creasca cu 1,5% pe an intre 2007 si 2030 - o crestere totala de 40%.
In ceea ce priveste statisticile privind tarile cu cele mai mari rezerve de gaze si petrol, raportul CRPE arata ca Rusia ocupa primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste rezervele confirmate de gaze si locul 8 pentru cele de petrol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri