Romania se comporta ca un stat social, cu cheltuieli bugetare de 40% din PIB, dar nu poti sa pastrezi 6 milioane de asistati social cu 3 milioane de lucratori in sectorul neguvernamental si cu un milion de bugetari, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a precizat ca alte tari care au acest model de stat social au, in schimb, venituri la buget de 40-45% din produsul intern brut (PIB), nu de 30-31% din PIB, ca in Romania.

Isarescu a adaugat ca, de prin 2007, Romania tinde sa aiba parte de cheltuieli bugetare de circa 40% din PIB, in vreme ce pe partea de venituri, ponderea este de 30-31% din PIB, potrivit NewsIn.

"Asa nu putem ramane", a atras atentia Isarescu.

In ce priveste atingerea tintei de deficit bugetar, stabilita la 5,9% din PIB pentru acest an, Isarescu sustine ca cea mai proasta varianta ar fi ca aceasta sa fie atinsa prin arierate sau cu reducerea investitiilor.

El a adaugat ca "nu poti sa vorbesti permanent despre situatia pensionarilor, cand salariul mediu pe o familie de om care munceste este mai mic decat pensia medie din Romania".

"Nu putem vorbi de solidaritate daca nu ne gandim si la partea cealalta. Cu ceilalti 3 milioane nu putem fi solidari?", s-a intrebat retoric guvernatorul.Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Daniel Zamfir, convins ca ROBOR "este o intelegere intre banci"