Presedintele Traian Basescu le-a recomandat "ilustrilor functionari" carora le vor scadea salariile sa-si caute slujbe mai bine platite la IMM-uri.
Potrivit presedintelui, masurile de reducere a fondului de salariii din administratia publica centrala si locala vor avea "un efect foarte bun" in sistemul privat, deoarece il vor elibera de "obligatiile pe care le are de a produce bani pentru a sustine asemenea aparate, de asemenea dimensiuni".

Basescu si-a exprimat speranta ca o parte din banii care vor fi economisiti prin masurile de scadere a salariilor bugetarilor sa mearga la investitii si la IMM-uri. In context, el le-a recomandat celor de la stat sa-si caute slujbe mai bune in domeniul privat. "Sigur, daca vom reusi sa antrenam investitiile in IMM-uri poate si pentru cativa kilometri de autostrada spre satisfactia lui Berceanu, poate ca ilustrii salariati din sectorul public, constatand ca li s-au redus salariile cu 25%, se vor indrepta catre acele IMM-uri unde ar putea sa aiba salarii mai mari", a aratat seful statului, potrivit NewsIn.

"Dar sistemul bugetar nu poate fi atat de sus, din punct de vedere al salarizarii si al veniturilor in mod deosebit, ca e o mare diferenta intre salarii si venituri, in raport cu sectorul privat, care produce banii din care traieste sectorul bugetar. Repet, e ca un om foarte gras si mare, de 200 de kilograme, care sta in spinarea unuia de 50 de kilograme si tot vrea, cand vede farfuria cu mancare, tot ala gras vrea sa manance, nu-i lasa nimic astuia slab, in spatele caruia sta", a mai explicat presedintele Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca vor fi impozitate cu procente foarte mari si veniturile celor care sunt si angajati ai statului, dar fac parte si din diverse consilii de administratie. "De asemenea, in ceea ce priveste solutiile ce vor fi aplicate in continuare, sunt vizate inclusiv acele exceptii care au decredibilizat actiunea guvernului de a reduce sporurile exagerate si veniturile date in afara legii. Ma refer aici la cei care se afla in consilii de administratie, fiind in acelasi timp salariati, ai Ministerului Economiei, ai Ministerului de Finante, ai altor ministere. Veniturile pe care le obtin ca reprezentanti ai statului vor fi impozitate cu procente foarte mari, ramane sa stabileasca guvernul care vor fi aceste procente", a detaliat el.

Seful statului a mai anuntat ca pana la finele anului, conducatorii institutiilor trebuie sa faca evaluari si apoi disponibilizari, aceasta fiind una dintre masurile necesare pentru reducerea intregului fond de salarii cu 25%, si a le-a sugerat acestora sa nu mentina in functii clientela politica.

”Este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25%
. Iar pana la sfarsitul anului, sefii de institutii au obligatia sa isi faca selectia, sa ii aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica, in asa fel incat in 2011, mentinandu-se anvelopa salarila si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum. Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie”, a declarat Traian Basescu in conferinta in care a expus continutul negocierilor cu FMI.

Presedintele a sugerat ca liderii sindicali si sefii institutiilor din administratie sa infiinteze comisii comune in care sa analizeze valoarea fiecarui functionar si, in functie de rezultat, sa stabileasca cine pleaca si cine nu. ”Au timp sase luni, pentru ca veniturile oricum se reduc cu 25%. Pana la sfarsitul lunii decembrie pot sa-si analizeze fiecare salariat in parte”, a spus el.

Seful statului a spus ca, in momentul de fata, in "economia reala" lucreaza maximum trei milioane de persoane, insa "economia reala" este cea care s-a restructurat "puternic" atat in 2009 cat si in prima parte a lui 2010, pentru ca "a reactionat corect la criza".

Vladescu: Reducerea salariilor se aplica pentru toti bugetarii, iar ajustarea va fi definitiva

Toti bugetarii vor fi afectati de reducerea salariilor cu 25%, iar ajustarea va fi definitiva, pentru a genera in continuare o crestere sustenabila a veniturilor in viitor, a declarat joi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

"Toti bugetarii vor fi afectati. Nu exista nici un fel de exceptie. Luati in calcul ca aceasta ajustare nu face decat sa duca lucrurile la o baza economica sustenabila. Ajustarea va fi definitiva si ea va genera posibilitatea ca in continuare cresterile salariale sa fie sustenabile", a afirmat Vladescu, dupa declaratiile pe aceasta tema ale presedintelui.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri