Productia industriala, ajustata dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate, a sporit in martie pentru a cincea luna la rand, inregistrand un avans de 5,2% fata de martie 2009, sustinuta mai ales de cresterea segmentului de utilitati, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).
In februarie, productia industriala ajustata crescuse cu 1,4%, dupa ce in ianuarie sporise cu 7,1%, in decembrie cu 8,3%, iar in noiembrie cu 3% fata de aceeasi luna din anul anterior, dupa 13 luni consecutive de declin, relateaza NewsIn.

In a treia luna din 2010, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a avut un ritm de crestere de 12,4% fata de martie 2009, iar industria prelucratoare, de 4,8%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 15,6%.

Pe marile grupe industriale, au fost inregistrate cresteri in industria bunurilor interediare (+9,1%), in industria energetica (+5,6%) si in industria bunurilor de capital (+5,5%). In schimb, industria bunurilor de folosinta indelungata a raportat o scadere de 4%, iar cea a bunurilor de uz curent, de 1,5%.

In serie bruta, productia industriala din martie a crescut cu 6,6%, fata de nivelul din luna similara din 2009.

Fata de februarie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in martie cu 3,6%, scaderea inregistrata de industria extractiva, de 5,2%, fiind contracarata de cresterea de 4,2% din industria prelucratoate. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a stagnat in martie fata de februarie.

Toate marile grupe industriale au inregistrat cresteri ale productiilor, cel mai mare avans fiind de 9%, in industria bunurilor de uz curent, iar cel mai mic, de 0,6%, in industria energetica.

In serie bruta, productia industriala a crescut in martie cu 17,1% fata de luna anterioara.

In primul trimestru al acestui an, productia industriala ajustata a sporit cu 4,4% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2009, ca urmare a cresterilor din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionata, de 14,2% si din industria prelucratoare, de 4%. Acestea au reusit sa compenseze scaderea cu 13,2% a productiei din industria extractiva.

Pe marile grupe industriale, productia din industria bunurilor de capital a sporit in primul trimestru cu 12,4%, din industria energetica, cu 7%, iar din cea a bunurilor intermediare, cu 5,3%. Industria bunurilor de uz curent s-a redus, in schimb, cu 9,2%, iar productia de bunuri de folosinta indelungata, cu 9,3%.

In serie bruta, avansul productiei industriale din primele trei luni a fost de 4,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri