Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ca, pe langa diminuarea fondului de pensii, salarii si ajutor de somaj, vor scadea si alocatiile pentru copii cu 15%, precizand ca informatia cu pricina, desi una "pe surse", este reala.
"Din cate am inteles, nu stiu daca stiti, dar s-a luat hotararea diminuarii cu 15% si a alocatiilor pentru copii", a spus Costin. Intrebat de unde are aceasta informatie, presedintele BNS a garantat ca acesta este cat se poate de veridica, relateaza NewsIn.

Presedintele Basescu a declarat joi ca nu se vor majora TVA si cota unica, dar ca incepand de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administratia centrala si locala, fiind previzibila si o reducere a pensiilor cu 15%, dar si tairea drastica a unor subventii. De asemenea, si ajutorul de somaj va fi redus cu 15%.

Basescu a precizat ca o varianta luata in discutie au fost "varianta neincrederii", care viza cresterea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%, astfel incat Romania sa se incadreze intr-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%. A doua varianta, denumita de presedinte "varianta increderii", este ca guvernul sa continue programul de "restructurare masiva" a cheltuielilor.

Basescu a precizat ca, in memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe aceasta ultima varianta. El si-a exprimat speranta ca noua scrisoare de intentie a guvernului cu FMI sa fie adoptata miercuri de guvern.

Existau si alte cai pentru reducerea cheltuielilor

Presedintele BNS a mai declarat ca existau si alte cai pentru reducerea cheltuielilor bugetare, cum ar fi externalizarea unor activitati sau concedierea salariatilor "incompetenti numiti pe criterii politice", subliniind ca BNS si alte confederatii pregatesc miscari de protest.
Costin a explicat ca fiecare institutie bugetara trebuia tratata distinct, urmand sa fie redimensionate doar unele dintre ele, pentru eficientizare, si sa fie simplificate structurile ierarhice. Mai mult, a spus Costin, trebuiau identificate acele activitati care nu tin de activitatea de baza a institutiei bugetare respective, care ar fi putut fi externalizare odata cu personalul aferent, dand ca exemplu serviciile de mentenanta si curatenia.

"Existau cai pentru a atinge acest obiectiv, de reducere a cheltuielilor cu 25%. Daca nu s-ar fi ajuns la indicatorul stabilit la nivelul fiecarei institutii pe baza pasilor pe care i-am adaugat (...), atunci s-ar fi ajuns si la solutia ultima, si anume ca anumiti salariati din sistem sa plece, plecand de la principiul ultimul sosit, primul plecat, si continuand cu scoaterea din sistem a tuturor incompetentilor numiti pe criterii politice", a mai spus liderul BNS.

Costin a adaugat ca s-a constituit un comitet de criza intre cinci confederatii sindicale, pentru a stabili un pachet de contramasuri, urmand probabil si proteste.

"Ne pregatim in momentul de fata, ne organizam, sistematizam actiunile sindicale si le pregatim pentru ca in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care nu vom gasi niste solutii corecte, rezonabile, care sa fie aplicate, nu vedem alta solutie decat miscari sindicale de protest", a conchis Dumitru Costin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri