Liderii federatiilor sindicale din sectorul bugetar se vor intalni luni (10.05.2010) pentru a aproba calendarul protestelor, repectiv organizarea unui mare miting in Capitala, la care sa participe pana la 30.000 de persoane, si declansarea grevei generale in sectorul bugetar, la sfarsitul lunii mai.
"Avem nevoie de doua saptamani pentru a organiza mitingul de protest si pentru a obtine toate avizele necesarea declansarii grevei generale. Chiar daca vor fi pierderi uriase, dorim sa intrerupem lucrul inainte de 1 iunie, cand ar trebui sa intre in vigoare masura privind reducerea cu 25% a salariilor. Federatiile sindicale trebuie sa se puna de acord, luni, asupra conditiilor in care vor fi organizate mitinguri in toata tara, insa noi ne propunem sa facem un mare miting in Capitala", a declarat pentru presedinte CNSLR Fratia, Marius Petcu, potrivit NewsIn.

Liderul CNSRL Fratia a precizat ca sindicatele sunt ingrijorate de "posibilitatea degenerarii protestelor de strada" in ciocniri violente de tipul celor inregistrate in Grecia, acesta fiind motivul pentru care doresc sa faca proteste intr-un cadru organizat. "Este mai bine ca totul sa fie organizat la nivelul confederatiilor sindicale, pentru ca nu ne dorim sa ajungem in situatia Greciei, unde s-au inregistrat violente de strada", a spus Petcu.

La randul sau, vicepresedintele BNS, Minel Ivascu, a atras atentia ca exista riscul ca miscarile de strada din Romania sa degenereze asa cum s-a intamplat si in Grecia. Din aceasta cauza, federatiile sindicale sunt preocupate sa gestioneze foarte prudent eventualele actiuni de protest.

"Doamne fereste sa ajungem in situatia conflictuala ce se inregistreaza acum in Grecia. Vor exista, probabil, actiuni de protest, dar fiecare confederatie trebuie sa aiba grija ca acestea sa nu degenereze miscarile de strada", a spus Ivascu.

Vicepresedintele BNS a precizat ca exista riscul ca la mitingurile organizate in Romania sa participe si instigatori, aceasta fiind una dintre probleme discutate vineri la intalnirea liderilor de confederatii sindicale. "Trebuie gestionata o reactie conflictuala tinand cont de instigatori.

Suntem ingrijorati de ceea ce se intampla in Grecia", a mai spus vicepresdintele BNS.

Pe de alta parte, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat dupa intalnirea de vineri ca s-a decis retragerea tututor reprezentantilor din comisiile tripartite, ca reactie de protest la anuntul presedintelui privind reducerea salariilor.

Hossu a mai spus ca s-a hotarat si trimiterea unei scrisori catre presedintele Traian Basescu, in care sa se ceara organizarea unei intalniri de urgenta, la care sa participe si sindicatele.

Liderii sindicali au convenit, tot vineri, sa constituie un comitet de criza format din reprezentantii fiecarei federatii, pentru a decide pasii de urmat in urmatoarea perioada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri