Mircea Geoana (foto) a precizat, la finalul intalnirii cu delegatia FMI, CE si Bancii Mondiale, ca reprezentantii Fondului vor cere Guvernului "sa faca demonstratia concreta a faptului ca masurile propuse se vor realiza in practica", arata NewsIn.

"E clar ca evolutiile din Grecia si alte tari europene, faptul ca economia romaneasca nu s-a relansat asa cum se anticipa, faptul ca deficitul si colectarea de bani la buget este in continuare mediocra, au condus la revizuirea tintelor de crestere economica si a deficitului pentru 2010. Din punct de vedere al FMI, am simtit o schimbare de nuanta, de aceasta data FMI si institutiile financiare internationale vor cere Guvernului ca, inainte ca transa a cincea sa fie eliberata, sa se faca demonstratia concreta a faptului ca masurile propuse se vor realiza in practica, si nu pe vorbe", a spus presedintele Senatului.

El a apreciat ca, in aceste conditii, se poate vorbi mai degraba "despre o masura de neincredere", decat de "varianta increderii", prezentata de presedintele Basescu.

Potrivit acestuia, delegatia FMI a spus "extrem de clar si raspicat ca, in conditiile in care nu se indeplineste intocmai acest program, atunci Guvernul va fi obligat sa se intoarca la problema cresterii taxelor si impozitelor". "Aceste lucruri nu sunt negociabile pentru cei de la FMI. Merg pe mana Guvernului, pe aceasta varianta, dar daca acest proiect nu va duce la rezultatele scontate si la reducerea deficitului bugetar, evident ca, in urmatoarele saptamani si luni se vor intoarce cu o alta varianta si acolo va trebui sa mergem pe un subiect diferit", a relatat Geoana.

"Ni s-a confirmat ca, in estimarea autoritatilor romane si a celor internationale, pachetul integral de masuri propus de Basescu este undeva la 2% PIB. Aceasta este estimarea acestei masuri", a mai spus liderul PSD.

Geoana a subliniat ca initiativa reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor apartine actualei puteri si ca acestea se vor aplica uniform si nediferentiat. "Fondul a acceptat propunerea politica pe care Basescu si PDL au facut-o. Ni s-a confirmat ca taierile de salarii si pensii se vor face uniform si nediferentiat, indiferent de nivelul salariului si pensiei pe care un salariat sau pensionar din Romania le au", a precizat liderul PSD.

El a sustinut ca masurile anuntate de seful statului sunt "de un cinism si o nedreptate sociala incredibile" si ca a sesizat "in pozitia reprezentantei Comisiei Europene o anumita preocupare fata de impactul social al unei masuri nediferentiate".

"Una este sa fii profesor debutant si sa ai 9 milioane lei salariu si, dupa reducere, sa primesti 7 milioane, si alta e sa fii inalt functionar sau un smecher cocotat la un varf de agentie, pe criterii politice, si o scadere de 25% sa reprezinte o firmitura din salariul pe care il ai", a comentat Geoana.

Social-democratul a acuzat guvernarea Basescu-Boc ca a decis "sa pastreze clientela politica in administratia publica si, in loc sa reduca numarul de bugetari din clientela politica proprie, au decis sa taie salarii si pensii de-a valma". In plus, el a anticipat ca sumele ce se vor strange din reducerile de pensii si salarii "nu se vor duce catre investitii publice si nu vor relansa economia, urmand sa ajunga tot la clienta PDL".

Seful Senatului a subliniat ca, "legal si politic", masurile luate de Guvern vor trebui sa fie trimise in Parlament, fie sub forma setului de legi modificate pe care guvernul doreste sa le adopte, fie scrisoarea de intentie catre FMI modificata. El a apreciat ca dezbaterile si votul din Legislativ din urmatoarele saptamani vor fi "extrem de controversate".