Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca a primit un raspuns evaziv din partea reprezentantilor FMI in legatura cu perioada de aplicare a masurilor de reducere a salariilor si pensiilor, adaugand ca nu este vorba despre cateva luni, ci de o reducere "cvasi-permanenta".
"Am intrebat daca sunt masuri temporare sau nu. Raspunsul a fost evaziv: <<Ele vor fi aplicate atata vreme cat deficitul se va afla in respectivele zone. Daca economia va creste, aveti mai multe resurse, puteti sa reveniti>>. Nu e vorba de o reducere pe trei luni sau sase luni, cum s-a vorbit. Ci de o reducere - daca se va intampla - cvasi-permanenta", a precizat Geoana, conform NewsIn.

El a anticipat ca deficitul acceptat de FMI pentru 2010 va fi aproape de 7% si a amintit ca Romania are o obligatie fata de UE ca, pana in 2012, sa reduca deficitul la 3%. Presedintele Senatului s-a intrebat daca Romania va trebui sa taie in urmatorii 2 ani cheltuieli bugetare de inca 6% PIB.

"In conditiile in care, daca acest program va fi respectat, se va ajunge la un deficit de 7% - si anticipez ca deficitul acceptat de FMI si anuntat maine va fi aproape de 7%, mai mare de 6,3% evocat in presa. Daca va fi 7% si poate mai mult, intrebarea e, vom ramane cu obligatia de a strange surubul si in 2011, ca in 2012 sa ajungem la 3% deficit? Ramane ca Romania sa mai taie cheltuieli bugetare de inca 6% PIB in urmatorii 2 ani?", a spus Geoana.

Presedintele Senatului a precizat ca nu a avut un raspuns "concludent" din partea autoritatilor internationale cu privire la eficienta masurilor propuse de presedinte, si nici cu privire la repornirea creditarii de catre bancile romanesti. "In evaluarile noastre, aceste masuri vor duce la contractie economica suplimentara, somaj suplimentar inclusiv in sectorul privat, pentru ca scaderea dramatica a consumului va duce la faliment multe dintre firmele mai plapande", a opinat liderul PSD.

Potrivit lui Geoana, opinia FMI si CE exprimata in cadrul intalnirii de duminica este ca Legea pensiilor si Legea salariarii unitare ar trebui sa fie adoptate de catre Parlament, si nu ar trebui sa aiba o legatura cu discutia din acest moment. "Am dubiile mele cu privire la aceasta afirmatie", a mai spus liderul PSD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri