Traian Basescu a declarat ca, in 2010, urmare a datoriilor pe care Romania le-a contractat in 2007, in 2008 si la inceputul lui 2009, bugetul de stat are de platit suma de 10,007 miliarde euro.

Potrivit presedintelui, principalele coordonate ale programului propus de Guvern implica trei planuri: reducerea cheltuielilor bugetului de stat, reducerea cheltuielilor sociale. "Si o informatie pe care la interventia de acum doua zile nu v-am dat-o, dar v-o dau acum, este reducerea obligatiilor de plata ale bugetului de stat", a invocat Basescu a treia coordonata a programului Executivului, arata NewsIn.

"In acest an, urmare a datoriile pe care Romania le-a contractat in 2007, 2008 si parte din 2009, bugetul de stat trebuie sa plateasca 10,007 miliarde euro. In primul trimestru am platit 260 de milioane, in trimestrul al doilea platim 2,257 miliarde euro, in trimestrul III avem de plata 3,16 miliarde euro, iar in trimestrul IV avem de plata 2,5 miliarde euro reprezentand serviciul datoriei pe care bugetul de stat il are. In total, anul acesta, urmare a creditelor pe care le-am angajat in anii anteriori pentru a sustine deficitul bugetului de stat, avem de platit peste 10 miliarde euro. Ca sa va fie si mai clar de ce trebuie sa ne micsoram cheltuielile bugetare pentru a diminua creditele pe care le angajam, va pot spune ca numai dobanzile pe care trebuie sa le platim anul acesta sunt peste peste 1,8 miliarde euro, ceea ce inseamna de doua ori transa urmatoare de la FMI", a explicat presedintele.

"Din acest motiv, am considerat ca trebuie sa adoptam o politica de reducere a indatorarii noastre. Daca nu se luau masurile anuntate de reducere a salariilor si a pensiilor, la inceputul anului urmator trebuia sa angajam un alt credit, poate de 30 de miliarde, am fi amanetat cu totul viitorul tarii", a spus Basescu.

Potrivit presedintelui, anul acesta "platim pentru ce am consumat fara sa producem in 2007, 2008 si inceputul lui 2009".

Afla aici cum a explicat Emil Boc masurile de austeritate.