Masurile anuntate de presedintele Traian Basescu, printre care cele privind reducerea pensiilor cu 15% si a salariilor cu 25%, ar urma sa fie aplicate pana la 31 decembrie 2010, au declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul discutiilor cu seful statului.

”De principiu, aceste restrictii sunt prevazute numai pe perioada pana la 31 decembrie 2010 si, in momentul reabilitarii lor, vor fi retrase, cand se echilibreaza bugetele”, a spus Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

Sindicatele si presedintele au convenit, la negocierile de duminica, infiintarea unei structuri de criza la care vor participa Presedintia, Guvernul, sindicatele, patronatele si posibil si reprezentanti ai partidelor politice parlamentare. Structura ar urma sa analizeze masurile si solutiile alternative de redresare.

In plus, reducerea contributiei salariatului la pilonul II de pensii de la 2,5% la 2% ar strange 400 de milioane de euro la buget - aceasta fiind o masura propusa pentru ca pensiile sa nu scada cu 15%, au anuntat sindicalistii dupa discutiile cu seful statului.

”Una dintre masurile propriu-zise este renuntarea la reducerea contributiei de asigurari sociale de la nivelul salariatului de pe pilonul I si transferarea catre pilonul II. (...) Inseamna aproximativ 400 de milioane de euro care vor intra in structura CNPAS, ceea ce va permite o sursa suplimentara, ramanand pilonul II cu cei 2%”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat ca, daca 0,5% din salariul angajatului raman la pilonul I de pensii, asa cum s-a convenit, efectul asupra reducerii pensiilor ar putea fi ”anulat”. Decizia finala urmeaza sa fie luata marti.

Tot in cadrul structurii de criza va fi discutata majorarea salariului minim pe economie la 705 lei, ca masura de combatere a evaziunii fiscale si modificarea legislatiei astfel incat sa fie platite contributiile de asigurari sociale si pentru drepturile de autor.
Sindicatele au mai propus trecerea Inspectiei Muncii sub tutela Parlamentului.

Pentru aplicarea restructurarilor din sistemul bugetar, va fi infiintata o comisie care va analiza criteriile de restructurare si aplicarea acestora. Sindicatele au mai propus modificarea legislatiei astfel incat functionarii publici sa fie protejati in ceea ce priveste indeplinirea sarcinilor de serviciu. Legislatia ar urma sa fie modificata in procedura de urgenta si sa fie in vigoare pana la 1 iunie 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
De la 1 iulie bugetarii vor avea parte de noi beneficii