Numarul somerilor a scazut cu aproximativ 30.000 in luna aprilie, insa analistii asteapta alte doua-trei luni de declin pentru a vorbi de o tendinta generala.

Rata somajului a inregistrat pentru prima data de la inceputul perioadei de criza o scadere de aproape 0,3 puncte procentuale, de la 8,36% in luna martie la 8,07% in luna aprilie. Desi declinul somajului este direct corelat cu o posibila redresare economica, recruiterii afirma ca doar factorii circumstantiali si de moment au determinat o scadere a numarului de someri in aprilie.

Silviu Bidian (foto), presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), sustine ca diminuarea numarului de someri din statistici reprezinta un semnal incurajator pentru economie si se asteapta ca luna mai sa continue pe o tendinta descrescatoare. “Unul dintre factorii care contribuie la scaderea somajului tine de afluxul de locuri de munca sezoniere. In plus, avem informatii ca unele companii din mediul privat au inceput sa reangajeze sau sa isi recheme angajatii disponibilizati in 2009”, afirma Bidian.

Oana Datki, general manager country managerul Consulteam, compania care reprezinta Mercer pe piata locala, afirma ca cifra somajului din luna aprilie se datoreaza scaderii in volum a disponibilizarilor din productie, corelate cu o crestere a numarului de locuri de munca sezoniere. Despre sansele de continuare a declinului somajului, Datki afirma ca numai in conditiile in care Guvernul nu va aproba scaderile fondului de salarii in mediul bugetar, cifrele se vor mentine la aproximativ aceleasi cote.

De cealalta parte, economistii privesc datele somajului cu mai multa reticenta. Daniel Daianu, profesor de economie, fost europarlamentar si ministru de finante, considera ca este prematur de stabilit o tendinta de scadere in ceea ce priveste cadenta numarului de someri.

“O singura luna de scadere nu este relevanta pentru evolutia somajului si nu putem spune ca mediul de afaceri a terminat concedierile. Este inca prematur si ramane de vazut ce se va intampla in urma anunturilor recente (de scadere a fondului de salarii, a pensiilor si a ajutoarelor de somaj – n.red.)”, afirma profesorul de economie.

El adauga ca pentru a se verifica punctul de inflexiune a ratei somajului este nevoie sa mai treaca cel putin doua luni.

Asemanator, recruiterii, furnizori de servicii pentru mediul privat, explica cateva dintre motivele pentru care rata somajului a inregistrat o scadere in luna aprilie.
"Din punctul meu de vedere, nu vom asista in urmatoarele luni la o scadere constanta a ratei somajului pentru ca acest indice este generat de valurile de someri care intra sau ies anual din statistici. De exemplu, in lunile martie si aprilie ale anului 2009 am asistat la valuri semnificative de disponibilizari. Acesti oameni au iesit din statisticile ANOFM in martie si aprilie 2010, ceea ce nu inseamna neaparat ca si-au gasit loc de munca”, conchide Sorina Donisa, CEO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, parte a grupului APT.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca in aprilie a fost de 738.187 de persoane, din care 305.670 femei. Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, 441.869 sunt someri indemnizati, iar 296.507 neindemnizati.

Comparativ, indicele somajului inregistrat in luna aprilie a anului trecut a fost de 5,7%, fata de 5,6% in luna martie 2009 si 3,9% in aceeasi luna a anului 2008. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 517.741 de persoane, din care 224.291 femei.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Joburile cu salarii de la 4.000 de lei, dar unde NU sunt candidati