Memorandumul prevede "o inghetare a pensionarilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii".

"Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai daca acestea au fost in prealabil aprobate de echipele de evaluare medicala din Ministerului Muncii", se arata in documentul ce vizeaza criteriile de politica economica convenite intre Executiv si Uniunea Europeana, potrivit NewsIn.

Totodata, scrisoarea suplimentara de intentie a memorandumului incheiat de Guvern cu organismele internationale instituie masuri drastice de reducere a cheltuielilor facute cu "grupurile dezavantajate ale societatii".

"Actiunile care vor fi intreprinse inainte de virarea celei de-a treia transe din imprumutul UE vizeaza implementarea riguroasa a unor masuri de reducere a cheltuielilor, ce includ: o reducere cu 25% a salariilor, sporurilor si a altor parti de natura salariala pentru toti salariatii din sectorul public incepand cu 1 iunie 2010, rationalizarea in continuare a numarului de salariati din sectorul public in lunile urmatoare, o reducere cu 15% a tuturor prestatiilor sociale, inclusiv a pensiilor si a alocatiilor de somaj.

Programele sociale ce sunt directionate catre grupurile dezavantajate ale societatii vor contribui proportional mai mult la aceasta reducere", se arata in "Memorandumul suplimentar de intelegere intre Uniunea Europeana si Romania".

Guvernul se obliga, totodata, sa elimine cel de-al 13-lea salariu aferent anului 2010 si se angajeaza sa "implementeze masuri in buget care sa garanteze ca fondul de salarii in 2011 nu va depasi 39 de miliarde de lei".