Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va solicita, incepand cu prima sesiune de primire a proiectelor pentru „Modernizarea exploatatiilor agricole” din acest an, depunerea, la momentul contractarii,a dovezii capacitatii si sursei prin care beneficiarul va asigura cofinantarea.
Aceasta regula se va aplica si pentru toate celelalte masuri de finantare in ordinea deschiderii sesiunilor de proiecte si nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finantare in sesiunile precedente.

Dovada capacitatii si sursei de cofinantare se va putea face prin documente specifice emise de catre institutiile financiare, potrivit NewsIn.

Astfel, vor fi acceptate extrasul de cont bancar (datat de banca si vizat cu cel mult cinci zile lucratoare inainte de data depunerii la Agentie, in cazul existentei unor surse de cofinantare de tipul: fonduri proprii, certificate de depozit nominative si dematerializate, cu o scadenta mai mica sau egala cu trei luni fata de data depunerii) sau extrasul de cont bancar vizat si datat de banca cu cel mult cinci zile lucratoare inainte de data depunerii in cazul existentei unor surse de cofinantare precum: granturi, sponsorizari, donatii, (insotit de un document care sa ateste sursa respectiva, emis de organizatia care a acordat-o); sau extrasul de cont bancar si Formularul de achizitie titluri de stat, emise si vizate de banca (in cazul cofinantarii prin titluri de stat cu o scadenta mai mica sau egala de trei luni fata de data depunerii).

De asemenea, beneficiarul va putea apela la emiterea de catre banca a unei Scrisori de Confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 zile de la data emiterii acesteia.

In cazul in care solicitantul nu va depune aceste documente in termen de 60 de zile de la data notificarii selectarii proiectului, APDRP va refuza semnarea Contractului de finantare.

"Aceasta hotarare a fost luata in urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (CM pentru PNDR), in urma unor analize asupra derularii implementarii proiectelor din care a reiesit ca unii beneficiari au intampinat dificultati majore in asigurarea cofinantarii la momentul realizarii investitiilor propuse. Acest lucru a dus la dus la rezilierea unor contracte deja semnate", potrivit comunicatului APDRP.

Potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, decizia luata va constitui si un mod pentru departajarea proiectelor in contextul in care pentru multe masuri de finantare se inregistreaza o competitie crescuta.

Pana in acest moment solicitantul completa o declaratie pe propria raspundere prin care se angaja ca dispune de capacitatea de a cofinanta proiectul.

Masura 121 - „Modernizarea exploatatiilor agricole” se incadreaza in Axa I - „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane cat si a factorilor de productie, dar si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.

Pentru perioada 2010-2013, prin Masura 121 fondurile nerambursabile acordate vor fi in proportie de 40%, fondurile reprezentand cofinantarea publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri