Basescu: Avem 2,2 milioane de pensionati anticipat si pe caz de boala

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca Romania are in acest moment 1,3 milioane pensionari fara stagiu complet de cotizare (n. red. pensionati inaintea varstei stabilita prin lege) si 906.000 de pensionari pe caz de boala, cumuland peste jumatate din numarul total de aproape sase milioane de pensionari.
“Cred ca orice om s-ar intreba de ce in ultimii 2-3 ani am asistat la o crestere exploziva a numarului de pensionari pe caz de boala [..]. Pana la sfarsitul anului Ministerul Muncii va trebui sa determine cati “invalizi”, pensionati pe caz de boala, sunt la munca in Spania. Noi nu putem plati din bugetul de pensii intelegeri intre medici si pacienti”, a afirmat Basescu.

Presedintele a dat exemplul judetului Bihor, unde peste 52.000 de persoane s-au pensionat pe caz de invaliditate, reprezentand 32,9% din totalul numarului de pensionari de pe raza judetului.

“Daca procentul de 32,9% ar fi uniformizat la nivel de tara, am putea afirma ca populatia Romaniei este mai bolnava decat populatia altor tari. Insa nu este asa. Privind la judetul Covasna, numaram 5400 de pensionari pe caz de boala, reprezentand doar 12,3% din procentul de pensionari”, explica Basescu.

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca in paralel cu sistemul democratic, in Romania s-a dezvoltat si un sistem clientelar acceptat de intreaga clasa politica romaneasca, solutia fiind reforma statului, acompaniata de puternice reforme sociale si economice.

Basescu a precizat ca revolutia democratica a fost insotita de dezvoltarea unui stat clientelar acceptat de "toate partidele, intreaga clasa politica". "Statul roman, in paralel cu dezvoltarea sistemului democratic, atat cat este el, s-a dezvoltat si ca un stat clientelar", a spus seful statului.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri