Basescu: Taiem 15% din pensii pana cel mai devreme in 2011

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca intentia de reducere cu 15% a pensiilor va fi o masura aplicata si mentinuta cel putin pana la sfarsitul acestui an.
“Intrebarea care sta pe buzele tuturor este Pana cand va dura aceasta reducere cu 15% a pensiilor? Va pot spune ca intentia discutata cu Guvernul este de a mentine aeasta reducere pana la sfarsitul acestui an. Avem speranta ca vom putea finanta bugetul de asigurari sociale din bugetul de stat la inceputul anului 2011”, spune Basescu.

Presedintele s-a referit in discursul sau si la situatia sistemului de asigurari sociale, mentionand ca aproape 7 milioane de romani beneficiaza de cel putin unul dintre cele 200 de ajutoare sociale.

“Va incepe o operatiune de evaluare a modului de acordare a ajutoarelor sociale pentru ca stiu cazuri in care unii asigurati primesc cumulate 5.000, 4.000 sau 3.000 de lei pe luna. Nu este o practica generalizata dar sunt suficient de multe exemple pentru a ridica semne de intrebare”, explica Presedintele.

Basescu a dat exemplul in care 128 de someri lucreaza cu contract de munca, fara ca vreo aurtoritate sa se fi sesizat.

“Vom avea un deficit al PIB de 9,1% la finele anului, adica 11,7 miliarde de euro. Statul cheltuieste 36% pentru sistemul social si 27% pentru salariile bugetarilor.[..]. Nu pot sa nu constat nereguli de fond in alocarea banilor in zone in care menirea statului este aceea de a sprijini pe cei care au nevoie, dar fara sa arunce bani cu nemiluita”, conchide presedintele.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri