In caz contrar, sustine ACPR, transa cinci din imprumutul acordat de Fond se va amana pe un termen nedefinit, iar bugetarii si pensionarii nu vor mai avea de unde sa-si primeasca banii.

"Fiecare zi de greva generala aduce Romaniei un prejudiciu de 10 milioane de euro si blocheaza activitatea a zeci de mii de firme care oricum fac fata cu greu crizei. In acest moment, Romania nu isi poate sustine singura bugetarii. Acordul cu FMI este de aceea obligatoriu pentru a depasi impasul creat si a mentine economia pe linia de plutire. Refuzul sindicatelor de a se aseza la masa dialogului social si blocarea sau amanarea negocierilor cu FMI va pune statul in situatia de a nu-i mai putea plati nici pe bugetari, nici pe pensionari, cu efecte dramatice asupra populatiei", sustin reprezentantii ACPR.

Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, spunea intr-un interviu acordat Wall-Street ca se asteapta ca cetatenii sa fie nemultumiti de recentele decizii luate de guvern, iar in democratie ei au dreptul sa isi exprime punctele de vedere.” Totusi, sper ca orice manifestari fata de guvern sa fie pasnice si civilizate pentru ca asta este natura romanilor”, spunea Franks, pentru Wall-Street.

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania face apel catre sindicate sa renunte la actiunile de strada, sustinand ca acestea vor conduce la ideea instabilitatii mediului social din Romania, micsorand astfel sansele recuperarii economice.

Reprezentantii ACPR mai spun ca partidele politice din Romania trebuie sa renunte la "interesele proprii" si sa caute impreuna solutii pentru iesirea din criza. De asemenea, patronatele trebuie sa se aseze la masa negocierilor, sa renunte la orice fel de divergente si sa caute impreuna cele mai bune modalitati de iesire din aceasta situatie.